Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Nagrada od 1.000 kuna za 10.000-og posjetitelja izložbe Karima Rashida

Zbunjenost, sreća i oduševljenje na licu Ivane Pipal koja je od Zagrebačke banke dobila karticu s iznosom od 1.000 kuna!

Studentica Ivana Pipal došla je pogledati kako se dizajn Karima Rashida uklopio u stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti i postala sretnom dobitnicom kartice na kojoj joj Zagrebačka banka, partner izložbe „Ideologija ljepote“, daruje tisuću kuna. Usto joj je MSU darovao katalog Rashidove izložbe. U predblagdansko vrijeme to je za Ivanu, studenticu 4. godine zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, više nego dobrodošao dar iznenađenja.

Dizajnerska filozofija Karima Rashida jest pomicanje granica između umjetnosti i dizajna. Na oduševljenje publike, uspio je u svojoj nakani koju je opisao: „U dizajnu je riječ o ciljevima društva, o poboljšanju društva, ne nužno na podanički, nego na inspirativan način. Dizajn čini društvo življim, poboljšava kvalitetu života. Misija i zadaća dizajna jest oblikovati nam svakodnevicu. Na našu svakodnevnu rutinu utječu stvari koje koristimo i s kojima smo u interakciji. Tijekom ovih trideset godina zaključio sam, budući da izlažem u svijetu umjetnosti a radim u svijetu dizajna, da sam posve svjestan kada radim u jednom, a kada u drugom. Uvijek kažem da je umjetnost sebičan čin, a dizajn nesebičan.“

Publika iz cijele Hrvatske, pa i regije, pokazala je velik interes za radove svjetske dizajnerske zvijezde. Rashidovi radovi, umjetnički i uporabni, jarkih boja i plijenećih oblika postavljeni su unutar „Zbirki u pokretu“, stalnom/promjenjivom postavu MSU-a. Svaki je Rashidov rad u dijalogu s nekim od djela iz postava. Među njima su velikani iz svjetske povijesti umjetnosti, poput Victora Vasarelya ili Alberta Biasija, ali i velikani hrvatske suvremene umjetnosti, poput Ivana Picelja ili Aleksandra Srneca.

Podsjećamo da se posjetom izložbi može osvojiti i Rashidov „Vertex“ stolac. Naime, kupnjom ulaznice za izložbu stječete pravo sudjelovanja u nagradnoj igri. Nekom od posjetitelja će se osmjehnuti sreća, a dobitnik će biti izvučen 31. prosinca 2012. u podne. Sponzor nagradne igre: ZZconcept.

Kustosi izložbe: Tihomir Milovac, muzejski savjetnik MSU-a i dr. Albrecht Bangert, Bangert Verlag u suradnji s Neue Sammlung, München (The International Design Museum).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.