Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Iva Rada Janković, kustosica MSU-a, dobitnica je Godišnje nagrade Hrvatske sekcije AICA-e

Na godišnjoj Skupštini Hrvatske sekcije AICA-e, održanoj 6. prosinca 2012, odlučeno je da se Godišnja nagrada za 2011. godinu dodjeljuje Ivi Radi Janković, za tekst u katalogu izložbe Ivana Kožarića „Preko crte“.

Tako je Skupština Hrvatske sekcije AICA-e prihvatila prijedlog Nade Beroš, kustosice MSU-a i voditeljice Pedagoškog odjela, kojaje i predložila kolegicu Janković za nagradu.

Iz obrazloženja prijedloga za nagradu:

„....Osobito vrijednim vidim njezin doprinos u proučavanju i prezentiranju opusa Ivana Kožarića, doajena hrvatske suvremene umjetnosti, a njezin esej Preko crte, objavljen u katalogu istoimene Kožarićeve izložbe u MSU u ljeto 2011. spada u red vrhunskih tekstova o tome autoru. Kolegica Janković, s punim uvažavanjem brojnih domaćih i inozemnim kritičarskih i kustoskih pristupa Kožarićevu opusu, otvara se spram tog autora bez mistificiranja i bez lažnog strahopoštovanja. Upravo joj ta otvorenost, spremnost da žrtvuje poznate premise na račun istraživačkog pristupa, omogućuje da vidi prvi put dijelove tog golemog i još uvijek nedovoljno protumačenog opusa na novi, gotovo „kožarićevski zaigran“, način. Zahvaljujući njezinu radu Kožarićev crtački opus prvi je put dobio intrigantan interpretativni okvir i postao ravnopravnim dijelom njegova bogatog opusa u cjelini.“


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.