Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Ladislav Galeta: Preparirani pianino, video-dokumentacija performansa i razgovor s umjetnikom

srijeda, 12. 12. 2012, u 18.00 sati

prostor: ispred Čitaonice

U povodu stote obljetnice rođenja Joha Cagea, Ivan Ladislav Galeta, održat će projekciju video dokumentacije svoga performansa „Preparirani pianino“.

U cijelome svijetu ove se godine obilježava stota godišnjica rođenja glasovitog kompozitora, umjetnika, pisca i teoretičara Johna Cagea (1912-1992) koji je, i sam pronalazeći inspiraciju u metodama umjetnika, osobito Marcel Duchampa, snažno utjecao ne samo na glazbenike nego i umjetnike diljem svijeta. Među njima je bio i Ladislav Galeta koji je krajem sedamdesetih godina, u suradnji s pijanistom Fredom Došekom izveo performans posvećen Johnu Cageu. Performans „Preparirani pianino“ koji evocira jedno od Cageovih najpoznatijih djela, prošle je godine ponovno izveden u sklopu Galetine retrospektivne izložbe „Krajolik nulte točke“ u Muzeju suvremene umjetnosti. U povodu obljetnice rođenja barda suvremene glazbe, Galetin „Preparirani pianino“ bit će ponovljen, sada u formi video zapisa, a o Cageovim stavovima koji su nemjerljivo utjecali na tijek umjetnosti primičući je sve bliže životu, s Ladislavom Galetom razgovarat ćekustosica Radmila Iva Janković.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.