Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predstavljanje libra (knjige) Darka Pekice "Postelja za četiri"

21. prosinca 2012. u 18 sati, prije otvorenja izložbe Šikuti machine – Šikuti u MSU

Onda ovako, skoro deset godina je prošlo od mojeg prvog libra Savičenta in the morning i bila je ura, a vero i hip, da izađe drugi libar, kako se već smatra da je drugi najjebeniji. Nisan izmislija ništa novoga, nego su to kratke priče koje su se od 2006. do 2010. mogle čitati u Glasu Istre pod imenom Savičenta in the morning. Te štorije (priče) smo dali prof. Mirjani Benjak u Novigrad i prof. Mauriciu Levaku u Muntić (profesori Filozofskog fakulteta u Puli), koji se nisu složili kako bi to izabrali, pa su se dogovorili da će štorije izabrati prof. Benjak, a iskati dlaku u jaji (lektorirati) prof. Levak. Tako je Savičenta in the morning postala Postelja za četiri, a ja san dobija napad jer su to kuhali pola godine. Ruku, kako da se to posloži je da senjor Đanino Božić ugledni akademski slikar, a složija je moj drug Andi Bančić.

Ova knjiga sadrži dvjesto kratkih priča, podijeljena je u osam poglavlja naslovljenih prema nazivu priča u tim poglavljima: Ovisnici, Picopolis, Zogaduri, Postelja za četiri, Popišan ud Bibe, Sijati i revolucija, Vijola gori festivali doli te Moje ferije.

„Pekičina je proza topla u svojoj prirodnosti i blagom humoru. Među kratkim pričama ima i onih koje svojom kompozicijom, jezikom i stilom zasigurno spadaju u sam vrh suvremene hrvatske proze… A sigurna sam da će (čitatelj) uživati u prikazu života kojega, na žalost, jer nemamo Pekičinu mudrost, često nismo svjesni. Možda nas ipak podsjeti na vrijednosti koje su svuda oko nas: domaću 'besidu', 'familiju' bez koje koliko to mi tvrdili ne možemo, trenutke provedene z dragim ljudima, dobrom hranom i lipon kulturon. Jedno je sigurno: ova knjiga Darka Pekice postala je dio suvremene hrvatske kratke proze, ne samo dijalektalne, a to, priznajmo, u današnjem svijetu, nije malo“. - Citat iz predgovora prof. Mirjane Benjak, Kratka proza iz Savičente.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.