Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Sanji Iveković nagrada HDLU-a za životno djelo

Na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2012. godinu jučer je dodijeljena nagrada za životno djelo Sanji Iveković.

Likovna nagrada za životno djelo ove je godine pripala multimedijalnoj umjetnici Sanji Iveković (1949). 'Aktivistica, feministica, performerica i video pionirka, Iveković je umjetnica koja, kako sama kaže, 'ne isporučuje odgovore, već postavlja pitanja', pokušavajući učiniti vidljivima goruće društvene probleme kao što su nasilje nad ženama, privatizacija javnog prostora, odnos ljudi prema politici, seksualnosti i prema rodnoj ravnopravnosti', kazala je članica odbora za nagrade Ljiljana Mihaljević obrazlažući nagradu.

'Umjetnica koja ne vjeruje u ideju umjetnika s velikom misijom i koja tvrdi kako je sve u malim koracima, Iveković je upravo pomoću tih malih koraka učinila vidljivim ono nevidljivo, postavši nezaobilaznim 'krivcem' promjene percepcije naše stvarnosti', dodala je Mihaljević.

Nagrada za najbolju izložbu pripala je Zlatanu Vrkljanu, a najbolji mladi umjetnik je Damir Očko.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.