Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

JOSIP SEISSEL: IZ ARHITEKTONSKE OSTAVŠTINE

Izložba je produžena do 10. veljače zbog interesa publike.

Ulaz besplatan.

Ostavština arhitekta, urbanista, slikara i pedagoga Josipa Seissela obuhvaća sve njegove važnije faze i umjetničke preokupacije od 20-ih godina života sve do autorove smrti 1987. godine.

Donaciju Silvane Seissel čine dvije velike tematske cjeline, od kojih se prva odnosi na likovne radove, dok drugu, brojčano manju, čine rješenja s područja arhitekture i urbanizma nastala u razdoblju od gotovo pola stoljeća. U dugogodišnjoj karijeri dotaknuo se gotovo svih arhitektonskih i urbanističkih zadataka. Kao pripadnik generacije arhitekata hrvatske moderne tijekom predratnog razdoblja rješava natječajne zadatke zajedno s Josipom Pičmanom od kojih se posebno ističe velika tematska cjelina Zakladnog bloka u Zagrebu. Poslije rata posvećuje se primarno rješavanju urbanističkih zadataka na teritoriju republika bivše države. Tematski raznoliki, projekti iz Donacije kreću se od urbanističkih rješenja gradova Čakovca i Nikšića, Sveučilišnog i Pionirskog grada, groblja u Novom Sadu i zagrebačkog Miroševca, pa sve do parkovno skulpturalnog rješenja spomen područja Dotrščine.

Ovom izložbom prvi se put javnosti predstavlja izbor iz arhitektonskog segmenta zbirke. Donacija Silvane Seissel umjetnička je zbirka u vlasništvu Grada Zagreba koja je od 1993. godine pohranjena u Muzeju suvremene umjetnosti prema izričitoj želji Josipa Seissela. Radove je Muzeju predala njegova supruga Silvana Seissel po kojoj donacija i nosi ime.

Kustosica: Ivana Kancir


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.