Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Program za Noć muzeja 2013.

Muzej je u Noći muzeja otvoren od 18.00 do 01.00 sati, a ulaz na izložbe i sve programe je besplatan.

Izložbe uz stručno vodstvo:

postav Zbirke u pokretu - u 20 sati i 21.30

vodstvo „Mojim očima“, postav Zbirke u pokretu - u 19.30 sati

retrospektiva Mladena Stilinovića „Nula iz vladanja“, prostor za povremene izložbe - u 21 sat

Josip Seissel, „Iz arhitektonske ostavštine“, NO galerija - u 18.30

Mladen Stilinović: Nula iz vladanja, retrospektiva

Tijekom nekoliko desetljeća Stilinović je nizom akcija, izložbi i autorskih knjiga potvrdio poziciju umjetnika kao aktivnog korektiva stvarnosti koja ga okružuje. Stilinović provocira, prkosi, ruga se i parodira vrijednosne sustave i sustave moći.Mladen Stilinović jedan je od trenutno najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti.Njegovi radovi izlagani su na najprestižnijim problemskim izložbama i svjetskim bijenalima i nalaze se u najvažnijim kolekcijama muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Zbirke u pokretu

Dinamična priča o suvremenoj umjetnosti bez početka i kraja, više od šesto djela domaćih i inozemnih umjetnika iz bogatih zbirki MSU-a kreću se impresivnim prostorima arhitekta Igora Franića u izložbenim dvoranama, u vanjskom prostoru, na pročelju zgrade...Provjerite što je novo u Zbirkama u pokretu, u pregledu suvremene umjetnosti, gdje sadašnjost postaje prošlost, a budućnost je već ovdje.

Zbirke u pokretu, Vodstvo Mojim očima u 19.30 sati

Vodstvo Mojim očima po stalnom postavu namjenjeno je za najmlađe posjetitelje, koje će provesti Ana Majstorović učenica X Gimnazije Ivan Supek, volonterka MSU-a, te predstaviti nekoliko radova iz Zbirki u pokretu po svome izboru.

NO galerija: Josip Seissel, „Iz arhitektonske ostavštine“, NO galerija

Ostavština arhitekta, urbanista, slikara i pedagoga Josipa Seissela obuhvaća sve njegove važnije faze i umjetničke preokupacije od 20-ih godina života sve do autorove smrti 1987. godine.

Predstavljanje knjige u izdanju VBZ-a, No galerija, 19.30 sati

Julijana Matanović: sumnja.strah@povijest.hr, eseji iz hrvatske književnosti

Sudjeluju:

Julijana Matanović, autorica
Viktor Žmegač, akademik

Jasmin Imamović, književnik i načelnik grada Tuzle
Drago Glamuzina, urednik

Ulomke iz knjige kazuje: Anja Šovagović Despot

U knjizi je sabrano sedam autoričinih eseja u kojima piše o djelima i opusima omiljenih joj autora: J. Barnes, A. Šoljan, N. Fabrio, M. Jergović i S. Mehmedinović, J. Imamović, S. Martinović, I. Kušan.

„Julijana Matanović među prvima je u književnu interpretaciju unijela osobnost, naznačujući kako je govor o štivima drugih i govor o samome sebi. Riječ je o čitanjima koja se odmiču dosadašnjim analizama struke i koja su jednako dobrodošla na satovima lektire, kao i u pristupima koja traže isključivo užiće u tekstu. Svojim tumačenjima autorica iznova potvrđuje veličinu i smisao književnosti, jedino sigurno mjesto u vremenima preplavljenim sumnjama i strahovima.“ – tako je Andrea Zlatar ocijenila kolegičinu knjigu.

„Bilo jednom jedno sunce“, premijera žonglerske predstave za djecu, Gorgona, 18.00 sati

Unuka preko djedovih priča o sili teže i poznanstvu s jednim žonglerom otkriva čaroban prostor znatiželje za svjetovima dalekim i vještinama još nesavladanim. U predstavi je korišten dio priče Moše Odalovića „Je li tamo globus?“. Duhovita, topla i razigrana predstava, namjenjena svim uzrastima, ovom će prilikom biti premijerno izvedena. Nakon predstave slijedi radionica žongliranja s tri loptice.

autori i izvođači: glumica Svetlana Patafta, žongler Krešimir Fijačko

produkcija: Udruga za poticanje razvoja djece i roditelja PUNA KUĆA

uzrast: za djecu i odrasle

rezervacije ulaznica na: recepcija@msu.hr

trajanje: 30 minuta

Školica, radionica žongliranja za djecu 8+, u 18.45 sati

broj polaznika: 15

potrebne su prijave do 24.1. 2013. do 17 sati na: eduakcija@msu.hr

trajanje: 45 minuta

Latinovicz, povratak, predstava kazališne udruge KUFER, Gorgona, 20.00 sati

Sliku Josipa Seissela (1904-1987), Pafama(1922), prvu apstraktnu kompoziciju hrvatske moderne umjetnosti konstruiranu na postulatima suprematizma Kazimira Maljeviča, redatelj Mladen Vukić suprotstavlja razmišljanjima Miroslava Krleže o boji i formi iz romana Povratak Filipa Latinovicza (1932). Namjera je, uz distancu od osamdesetak godina, Krležin roman postaviti u teatar riječi i teatar slike.

Latinovcz: Hrvoje Klobučar
Bobbočka: Vesna Tominac Matačić
Baločanski:Tomislav Martić
Bbobočka: Milica Manojlović
Kyriales: Slavko Juraga

prilagodba romana i režija: Mladen Vukić
kostimi: Irena Sušac
suradnica za pokret: Ljiljana Zagorac
oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
izrada scenografije: Sven Stilinović


Uvečer sviraju: Kimiko, Gump i Projekt Trnsko

ARHIV TOŠO DABAC / MSU, Ilica 17/I, Zagreb

Otvoreno: 18.00 – 24.00

Uz stalni postav fotografija Toše Dabca „Zagreb tridesetih“, može se razgledati izložba radova s foto-radionica 4. dana fotografije, održanih u studenom 2012.

Voditelji/voditeljice radionica bili su ugledni hrvatski fotografi/fotografkinje: Jelena Blagović, Darije Petković, Boris Cvjetanović, Damir Tiljak i Luka Kedžo.

U 21.00 i 22.00 sata: projekcija video rada, Tragovima Toše Dabca autora „Media in Motion“ (Heiko Daxl, Ingeborg Fűlepp). Projekt je nedavno predstavljen na Danima fotografije Arhiva Tošo Dabac i u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

U Noći muzeja 2013. posjetitelji će imati priliku kupiti knjige o fotografu Toši Dabcu kao i plakate i promidžbene artikle ATD-a po promotivnim cijenama.

Tošo Dabac na Fuliranju u Tomićevoj: (U)lice Zagreba

Fotografije Toše Dabca, najzagrebačkijeg fotografa – kako ga se od milja opisivalo, zaživjele su upravo do Noći muzeja produljenom na sajmu Fuliranje u Tomićevoj ulici. Na sajli duž ulice koja vodi do Uspinjače i nasuprot je njegovu Ateljeu u Ilici 17, niže se petnaest fotografija velikog formata Dapčevih motiva Zagreba – uprite pogled na gore, na gradske motive i vedute izgubljene u vremenu ali sačuvane okidanjem njegovih Rolleiflex kamera, koje su mu nemarno obješene visjele o vratu.

Ulična izložba Toše Dabca ostvarena je u suradnji s Kulturnom udrugom OTIUM, u okviru projekta Culture – Museum Hot Spot.

Zbirka Richter, Vrhovec 38, Zagreb, 01/37 04 892

Izložba SintArt 03: Silvio Vujičić, „Destrudo“

Novi umjetnički rad, site-specific instalacija, umjetnik razvija procesima kristalizacije kofeina u kojima nastaju pravilni geometrijski oblici. Silvio Vujičić kemijskim procesima mijenja strukturu medija koji u novoj kristalnoj formi sadržava prividnu matematičku sigurnost, istu onu koju je Vjenceslav Richter često dovodio u pitanje u svojim istraživanjima o mogućnostima sinteze.

20.00 – 21.00 razgovor i susret s umjetnikom S. Vujičićem

Otvoreno: 18.00 – 01.00


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.