Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

PRIPREMA, POZOR – TU SAM!

Izložba radova pacijenata Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu, nastalih u okviru terapijskog programa za poremećaje ličnosti „Razum i osjećaji“

otvorenje u četvrtak, 24. 1. 2013. u 18 sati

Izloženi su radovi nastali u radionicama terapije umjetnošću, sastavnog dijela kreativne terapije koja obuhvaća i film, literarnu i scensku terapiju.

Radionica terapije umjetnošću u okviru programa ''Razum i osjećaji'' (održanog od 2. veljače do 18. travnja 2012), dio je umjetničkog projekta pod radnim naslovom „Priprema, pozor – tu sam!“ autorice Sonje Vuk, multimedijske umjetnice, ujedno i voditeljice radionice. Terapija umjetnošću postaje jedna od sastavnica relacijske umjetnosti, a svrha joj je da potiče neverbalne vidove izražavanja te omogući komunikaciju s okolinom. Program terapije umjetnošću osmišljen je na temelju Deweyevih i Collingwoodovih teorija, didaktičkih metoda i vježbi za poticanje lateralnog mišljenja, a uključuje edukaciju, psihoterapiju i „outsider art“.

Terapijski program ''Razum i osjećaji'' (RIO) pilot je program koncipiran i organiziran u okviru Dnevne bolnice i Psihoterapijskog odjela Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu. Namijenjen je pretežito pacijentima s graničnim poremećajem ličnosti. Traje tri mjeseca, integracija je različitih terapijskih postupaka, a bavi se specifičnimproblemima i potrebama te skupine pacijenata.

U izložbu „Priprema, pozor – tu sam!“, uz pristanak pacijenata, uključeni su radovi nastali tijekom ciklusa Programa RIO. Vjerujemo da ta zanimljiva likovna i literarna djela nisu tek dokument osobnog rasta pacijenata, nego zavrjeđuju da budu prikazana i široj javnosti.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.