Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

„Idemo na Vrhovec“, kreativne radionice

„MONOTIPIJE“, subota, 26. siječnja 2013, od 11–13 sati

Ulaskom u 2013. godinu, u Zbirci Vjenceslava Richtera, započinje novi ciklus od pet kreativnih radionica vezanih uz izložbu SintArt 03 – Silvio Vujičić: Destrudo.

Izložbu možete pogledati do 23. 2. 2013. u prostoru Zbirke Richter, a radionice uz izložbu odvijat će se svake od 26. 1. do 23. 2. 2013. godine, od 11 do 13 sati.

Kao i do sada, radionice za djecu vrtićke i školske dobi izmjenjivat će se svake subote: radionice za osnovnoškolce vodit će Ksenija Filipović, akademska slikarica i kustosica, a radionice za najmlađe (do šest godina) vodit će Lana Gospodnetić, odgajateljica i pedagoginja.

„MONOTIPIJE“

subota, 26. siječnja 2013, od 11–13 sati

Prva je radionica pod nazivom „Monotipije“. Na ovoj radionici upoznat ćemo se s novim radovima mladog umjetnika Silvija Vujičića i naučiti kojim istraživanjima i postupcima je umjetnik postigao svoje kompozicije. Također, upoznat ćemo se s tehnikom monotipije kroz praktičan rad i istražit ćemo kakve sve kompozicije mogu nastati tom tehnikom.

Monotipija je tehnika otiskivanja na podlogu, najčešće samo jednog otiska (monos=jedan, tipos=otisak). To je jednostavna tehnika koja omogućuje razvoj kreativnih sposobnosti i vrlo je prikladna za djecu.

Svaki je otisak monotipije izvoran i jedinstven. Polaznici radionice će prvo na površinu matrice (tvrde, neupijajuće površine linoleuma) nanijeti temperu i naslikati željenu kompoziciju. Zatim će je otisnuti na tamnu podlogu: crni, sivi ili smeđi papir. Da se boja ne bi prebrzo osušila, u nju ćemo dodati nekoliko kapi glicerina (koji usporava sušenje tempere). Na oslikanu matricu stavit ćemo papir i pritisnut ga valjkom ili rukom. Na kraju ćemo dignuti papir – i otisak je gotov!

Materijali koje ćemo koristiti u radionici su: čvrsta neupijajuća podloga za matricu, tempere, kistovi, paleta za miješanje boja, glicerin.

Radionicu vodi Ksenija Filipović, akademska slikarica i kustosica.

Radionica je namijenjena djeci školskog uzrasta (od 6 do 14 godina).

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a materijal osiguran.

Pozivamo svu djecu i njihove roditelje, uključujući naše stalne sudionike, da nam se priključe i ove godine u Zbirci Richter na Vrhovcu 38!

Poželjno je najaviti sudjelovanje do petka 25. 1. 2013. na broj /01/ 60 52 700 ili richter@msu.hr

KAKO DOĆI: Tramvaj broj 6 ili 11, smjer Črnomerec, tramvajska stanica kod Knjižnice i Galerije Vladimir Nazor, kratka šetnja uz Mandaličinu ulicu ili autobus129 iz Mandaličine do Vrhovca.

DODATNE INFORMACIJE: Vesna Meštrić, kustosica Zbirke Richter, vesna.mestric@msu.hr, tel. 01 60 52 710.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.