Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Projekcija filma „nove tendencije 1961-1973“ u sklopu „transmediale 2013“

Berlinsko prikazivanje bila je ujedno premijera na jednom značajnom međunarodnom festivalu medijske umjetnosti.

U sklopu „transmediale 2013“ – tradicionalnog festivala za medijsku umjetnost, digitalnu kulturu i nove medije, osnovanog 1988. u sklopu Berlinale – održana je u Galeriji DAM (Digital Art Museum) javna projekcija dokumentarnog filma „nove tendencije 1961-1973“.

http://www.transmediale.de/resource/p2p-vorspiel/program

Uz potporu ZKM-a (Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe) i MSU-a te niza europskih sponzora film je snimila Hrvatska radiotelevizija scenaristica i urednica Ana Marija Habjan) u ZKM-u na kraju izložbe o „[Novim] Tendencijama“ (2008/2009) i u MSU-u, a na inicijativu i u suorganizaciji „bcd - cybernetic art teama“. Berlinsko prikazivanje bila je ujedno premijera na jednom značajnom međunarodnom festivalu medijske umjetnosti.

http://www02.zkm.de/bit/index.php?lang=kr / http://www.msu.hr/#/hr/41/

http://www02.zkm.de/bit/index.php?lang=en / http://www.msu.hr/#/en/41/

U subotu 26. siječnja 2013. uoči projekcije filma održan je razgovor pod naslovom „Back when Digital Art was still new“. Sudjelovali su Stephen Kovats (arhitekt i kulturno-medijski istraživač, bivši ravnatelj festivala „transmediale“ 2007-2011, začetnik i suosnivač „r0g“, agencije za otvorenu kulturu i kritičke transformacije) i Miro A. Cimerman (software designer i član „bcd - cybernetic art teama“, utemeljenog 1971. u Zagrebu kao spin-off [Novih] Tendencija). Moderatorica je bila Sophia Gräfe (DAM).

http://r0g-media.org/

http://www.mediascape.info/2010/participants/part1.htm

Na primjeru umjetničkog pokreta „[Nove] Tendencije“ razgovaralo se o sudjelovanju digitalnih medija u kulturnom razvoju 1960/1970-tih godina i njihovo značenje za suvremenu estetiku komunikacije, povijest umjetnosti i za aktualne probleme društva.

http://www.transmediale.de/de/content/dam-berlin


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.