Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba: kvARTura 2012.

Godina dana kvartovske umjetnosti, 9. 2. - 24. 2. 2013.

U subotu, 9. veljače, u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, otvara se izložba "kvARTura 2012." koja predstavlja jednogodišnje djelovanje programa zagrebačkih kulturnih centara u projektu kvARTura. Izložbom u MSU-u nastavlja se uspješna suradnja s Pedagoškim odjelom muzeja, započeta 2010. na projektu "Moj kvart, moj planet" uz izložbu Gilberta & Georgea.

Početkom 2012. godine šest kulturnih centara Grada Zagreba odlučilo se za suradnju koja je spontano rezultirala osnivanjem mreže zagrebačkih centara za kulturu – kvARTura.

Projekt kvARTura predstavlja vrijeme za kvartovsko druženje i vrijeme za kvartovsku umjetnost u čijim su besplatnim programima mogli sudjelovati svi građani Grada Zagreba.

Svaki je centar osmislio jedan program koji se poslije realizirao i u drugim centrima, članovima kvARTure. Budući da je svaki centar za kulturu zadužen da ispunjava zahtjeve i potrebe lokalnog stanovništva, u prošloj godini je kroz šest centara za kulturu, u šest različitih zagrebačkih kvartova, realizirano tridesetak različitih zanimljivih programa.

Sada, godinu dana poslije, kvARTura izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti izlaže radove sa svih šest programa. Program Lice u' lice Centra za kulturu Trešnjevka predstavit će se serijom najboljih fotografija s kvartovskih fotoradionica, Lice s plakata Centra za kulturu i informacije Maksimir autoportretima šest mladih street art umjetnika koji su svojim radom ironizirali marketinšku industriju koja marginalizira umjetnost, dok program Land art Centra mladih Ribnjak umjetničku instalaciju iz prirode unosi u galerijski prostor. Program Zagreb² Centra za kulturu i film August Cesarec kroz igru, igračke i niz raznovrsnih instalacija prikazuje Zagreb kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, dok program Božićni studio Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad prikazuje ekološki i alternativni pristup izrade i kićenja božićnog drvca. Program Punoglafka – prevencija neprihvatljivog ponašanja mladih Kulturnog centra Peščenica sastoji se od predstave o neprihvatljivom ponašanju mladih, u režiji Marija Kovača, i popratnog edukativnog programa u suradnji sa stručnjacima, psiholozima, sociolozima, pedagozima i udrugama koje se bave tim temama.

Predstava, kao i popratni program, održat će se nakon otvorenja izložbe u subotu, 9. veljače u 19 sati u Dvorani Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17 – ulaz je besplatan.

Predbilježbe za ulaznice: recepcija@msu.hr, ili na recepciji u radno vrijeme Muzeja.

U realizaciji pojedinih programa kvARTura je surađivala s Muzejom ulične umjetnosti, udrugom Pipilota, udrugom OPA i udrugom Kontraakcija.

Ovakvo umrežavanje centara je nužna pojava, gledana u kontekstu uklapanja domaće kulturne scene u europsku scenu, pri čemu centri zadržavaju lokalni karakter i programske specifičnosti, ali i proširuju svoj društveni, umjetnički i kulturni utjecaj.

Izložba radova može se razgledati od 9. do 24. veljače, od utorka do nedjelje, u vremenu od 11 do 17 sati.

Zahvaljujemo Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport, Muzeju grada Zagreba, Hrvatskom školskom muzeju, Zagrebačkom plavom i Srednjoj drvodjeljskoj školi.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.