Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Damir Trajčević: "Punoglafka"

Dvorana Gorgona, subota, 9. 2. 2013. u 19.00, ulaz besplatan

Projekt "Punoglafka" nastao je na temelju istoimenih romana Damira Trajčevića koji donose ispovijest sedamnaestogodišnje djevojke i njezin, posve neopterećen, pogled na društvo i sredinu u kojoj živi. Njezin život je koncipiran kao neprestani party koji prestaje tek kad joj tijelo otkaže poslušnost.
"Punoglafka" prikazuje prividno dinamičan i atraktivan život mlade djevojke ispunjen modom, izlascima, seksom i opijatima, ali istodobno razotkriva šokantnu sliku današnje mladeži lišene ideala, etičkih načela, životnog cilja, moralnih normi i društvenih vrijednosti.
Bilo bi utopistički očekivati da mala kazališna predstava može promijeniti tu sliku, no roman Damira Trajčevića "Punoglafka" daje crnohumorni uvid u način razmišljanja te "otpisane" generacije. Kroz vizuru glavne antijunakinje Punoglafke ("djevojke koju ne bismo htjeli imati za kćer, ali bismo za ljubavnicu", riječima samog autora) i njezine eklektične škvadre koja čini presjek hrvatskog društva (zlatna mladež, dileri, štreberi, luzeri, nezaposleni hohštapleri…) predstava nas podsjeća kako je i u najcrnjim situacijama humor najbolji lijek.
"Punoglafka" je pogled u iskrivljenu sliku današnjice koju nam pruža zrcalo nalik onima u zabavnom parku. Sve je u tom zrcalo pomalo iščašeno, karikirano, uvećano i groteskno, a opet tako prepoznatljivo naše. Ne opterećujući se političkom korektnošću (koja je često krvnik humora!) predstava "Punoglafka" će vas i razljutiti i isprovocirati i natjerati na razmišljanje. No, prije svega, želja nam je natjerati vas da se smijete na VLASTITI račun "Svi smo mi Punoglafke!"
Program "Punoglafka" – prevencija neprihvatljivog ponašanja mladih sastoji se od predstave koja obrađuje temu neprihvatljivog ponašanja mladih i popratnih tribina, radionica, seminara, istraživanja i drugih interaktivnih sadržaja o toj temi.
Predstavom se ponajprije pokušala objektivno prikazati situacija mladih zbog čega može izazvati kontroverze. "Punoglafka"je svojevrsna platforma za popratni dio programa u koji je uključen razgovor sa stručnjacima, psiholozima, pedagozima, sociolozima i slično, koji će sa srednjoškolcima poslije predstave razgovarati o temama koje su otvorene.
Redatelj: Mario Kovač
Dramaturg: Marijana Nola
Glume: Nika Mišković, Amanda Prenkaj, Petra Kurtela, Jan Kerekeš

Ulaznice rezervirajte na: recepcija@msu.hr

Više informacija na: eduakcija@msu.hr ili kvartura2012@gmail.com


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.