Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

PREDAVANJE ERVINA DUBROVIĆA: MERIKA, Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880.-1914.

srijeda, 6.3.2013. u 19 sati, Ekstenzija

Prvo druženje Kluba muzealaca održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti u srijedu, 6.3.2013. u 19 sati, a prvi gost i predavač bit će Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, s temom "Merika, iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku".

Pristup - povijest iseljavanja – izložba u Rijeci – izložba u New Yorku

Dvije verzije istoimene izložbe, u Rijeci i New Yorku, vidjelo je ukupno sedamsto tisuća posjetitelja. Objavljene su i tri knjige velikoga formata na ukupno devetsto stranica, na kojima je surađivalo trideset istraživača iz deset zemalja – Merika, Veliki val i Emigration from Central Europe to America.
Merika je začeta 2005. prvi put predstavljena na znanstvenom skupu na sveučilištu Roma 3 u Rimu 2007., postavljena u Rijeci 2008., osvojila godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva u Zagrebu 2009. i postavljena u New Yorku 2012.
No projekt još nije gotov...

Ervin Dubrović
(Rijeka 1957.)
Ravnatelj Muzeja grada Rijeke, autor izložbe Merika, autor, koautor i voditelj drugih velikih izložbi u Muzeju grada Rijeke (Riječka Luka: povijest, izgradnja, promet, Scena i kostim: Dorijan Sokolić i Ružica Nenadović Sokolić, Adamićevo doba 1780.-1830.: riječki trgovac u doba velikih promjena, Čarobna igla: zbirka gramofona i riječka diskografija, Očeva država- majčin sin, Riječki torpedo – prvi na svijetu.
Povjesničar umjetnosti i diplomirani komparatist, napisao je i priredio više knjiga s temama iz povijesti umjetnosti i kulture: Na kraju stoljeća (1996.), Riječki kazališni plakat (1996.), Dobro jutro, gospodine Kalina (2000.), Vrag nikad ne spava (2002.), Ninoslav Kučan (2006.)...


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.