Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Hrvoje Slovenc: Marble Hill

Izložba Marble Hill fotografa Hrvoja Slovenca otvorena je na dvjema različitim lokacijama u Zagrebu - od četvrtka 14.3.2013. u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti i od petka 15.3.2013. u Galeriji Marisall.

„Zrelost i sigurnost Slovenčeve opsesivne ideje očita je upravo iz serije fotografija predstavljenih u Galeriji Marisall. Naime, sve fotografije nastale su, kao što objašnjava autor, iz „vlastitog filma“, iz vizija njegove imaginacije, svojevrsnog nadrealnog putovanja u vlastitu inačicu Alise u zemlji čudesa. Trenuci prikazani na fotografijama mogli su se dogoditi tijekom gorenja stana. Potencijalni stanari mogli su zauzeti poze u trenucima panike i pozirati pred kamerom, kao u nekom reality showu.“- zapisao je autor. Dojam teatralnosti prostora i nadrealnosti prizora pojačava i autorova igra veličinama fotografskih uvećanja, odnosima unutar kompozicija te težnja prema monokromiji odnosno diskretnom nijansiranju između crnog i bijelog. Uz to, fotografije su nadahnute i pojedinim radovima iz povijesti fotografije poput studija pokreta Eadwearda Muybridgea ili Mana Raya te kolažiranjem fotografija pronađenih u zgarištu izgorjela stana. Na prvi pogled, u drugom djelu Slovenčeve izložbe što ju predstavlja u Muzeju suvremene umjetnosti, čini se kako je jasnije razdvojio stvarnost i fantaziju – no posrijedi je diskretno, ali sustavno prožimanje stvarnosti i nestvarnog. Naime, riječ je o seriji portreta autorovih prijatelja i bliže obitelji iz Zagreba i New Yorka zajednički povezanih ulogama koje preuzimaju ili nastoje odigrati. Kako autor precizira, počeci njegova interesa za fotografiju paralelni su s njegovim preseljenjem u New York. Tamo, ne samo da se susreo s začudnim svijetom određenih uloga i fiksiranih pravila, već je upoznao i fotografsku umjetnost koja ga je, kako sam ističe, naučila gledati i vidjeti. Već u počecima svog fotografskog obrazovanja, prilikom zadatka namijenjenom savladavanju dokumentarne fotografije „uhvatite trenutak“, Slovenc je svjesno režirao fotografiju i predstavio je režirane trenutke kao realne događaje. “

Iz predgovora kustosice MSU-a Leile Topić

Hrvoje Slovenc hrvatski je fotograf koji živi i radi u New Yorku. Magistrirao je fotografiju na Yale University School of Art, u klasi Gregorya Crewdsona, Philipa-Lorce diCorcije i Toda Papageorgea. Izlagao je na brojnim nacionalnim i međunarodnim izložbama, među kojima i u Museum of Contemporary Photography u Chicagu, Museum of New Art u Detroitu, Bronx Museum of the Arts u New Yorku, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na Bijenaleu mladih umjetnika u Bukureštu. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: London Photographic Awards, International Photography Awards, Golden Light Awards ili BRIO Award. Radovi mu se nalaze u Zbirkama Muzeja suvremene fotografije u Chicagu, SAD, kao i u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, u Hrvatskoj.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te do 5. travnja u Galeriji Marisall u Zagrebu.

Kustosica MSU izložbe: Leila Topić

Dodatne informacije o izložbi možete dobiti na: leila.topic@msu.hr ili na mob: 091 33 03 972Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.