Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

IZLOŽBA TOŠE DABCA U SARAJEVU: (U)LICE ZAGREBA I DRUGI POGLED

Umjetnička galerija BiH, Sarajevo

U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, 4. travnja 2013. otvorit će se izložba fotografija legendarnog fotografa Toše Dabca. Na izložbi će biti predstavljena dva ciklusa: “(U)lice Zagreba” i “Drugi pogled“. Organizator izložbe je Centar za fotografiju, film i multimediju Sarajevo u suradnji sa Arhivom Toše Dabca iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Grada Zagreba. Izložba se održava u okviru programa obilježavanja Dana grada Sarajeva.

O ciklusu “(U)lice Zagreba”:

Pozornost domaće i međunarodne publike Tošo Dabac privukao je već početkom tridesetih godina sjajnim ciklusom fotografija Ljudi s ulice (isprva pod nazivom Bijeda). Od 1932. do početka četrdesetih godina nastajale fotografije koje su postale njegov autentičan umjetnički izričaj. Urbane studije Toše Dabca fokusirane na pojedinačne portrete ili na gradske situacije i trenutke života u tom gradu, osobni su vizualni dnevnik koji prerasta u svevremensku i univerzalnu memoriju, odnosno, kako je zapisala zagrebačka povjesničarka umjetnosti Željka Čorak: “Dabčeva sjećanja postaju naši simboli.”

O ciklusu “Drugi pogled”:

Novija istraživanja bogate ostavštine poznatog zagrebačkog fotografa u cijelosti sačuvane u Arhivu Toše Dabca u Ilici 17, gdje je radio od 1940. pa sve do smrti 1970., pokazala su do sada zanemarivan senzibilitet. Koncentracijom na detalj, eksperimentima, korištenjem žablje i ptičje iskošene perspektive, upotrebom dramatskih sjena Tošo se približio poetici Nove objektivnosti, a zagrebačka kulturna klima dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog stoljeća omogućila je potvrđivanje fotografije kao ravnopravne grane likovne umjetnosti. Tošo Dabac, koji je s radom započeo u spomenuto vrijeme, sudjelovao je tih godina na internacionalnim izložbama u društvu svjetski poznatih autora kao što su László Moholy-Nagy, Man Ray ili Edward Weston što ga čini direktnim sudionikom relevantnih zbivanja u suvremenoj fotografiji.

Više informacija o izložbi: marina.benazic@msu.hr, daniela.bilopavlovic@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.