Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

RAZGOVOR S UMJETNICOM: IVANA POPOVIĆ I "PROMATRAČI" U ZBIRKAMA U POKRETU

stalni postav, u 16 sati

Ivana Popović djeluje kao multimedijska umjetnica, koja je izgradila poseban i jedinstven status, djelujući na nekoliko područja i u nizu umjetničkih disciplina. Kiparstvo, kazalište, slikarstvo, moda, performansi – sve su to područja u kojima ta umjetnica suvereno djeluje već više od dvadeset godina. Umjetnica je 2011. počela raditi figurice od terakote kojih danas ima oko 10 000. Radi se o mnogo malih anonimnih portreta, „Promatrača“, ekspresionistički oblikovanih fizionomija koje je umjetnica odlučila voditi sa sobom kamo god krenula, tretirajući ih kao likove koji će biti neutralni svjedoci događaja. Promatrači su izloženi u „Zbirkama u pokretu“, u stalnom postavu Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb gdje ih posjetitelji mogu premještati po želji.

Međutim, igrom sudbine Promatrači postaju (nijemi) svjedoci autoričine veoma osobne životne priče, obolijevanja od raka dojke, 2012. godine. Modeliranje Promatrača od tada dobiva još jednu ulogu: oni postaju Ivanina terapija u procesu oporavka. Kiparenje kao spoj fizičke aktivnost i kreativnog procesa te osobnog zadovoljstva značajno su pripomogli da se umjetnica brže oporavi. Kreativnost i fizička aktivnost postali su Ivanin alat za prevladavanje stanja u kojem se našla.

Projektom Promatrači umjetnica i MSU žele potaknuli hrvatsku javnost da se još aktivnije uključi u akciju udruge Hrvatski forum protiv raka dojke, Europa Dona, kojom se žele prikupiti financijska sredstva za kupnju aparata neophodnih za uspješno liječenje raka dojke.

Razgovor s umjetnicom vodit će Irena Borić, povjesničarka umjetnosti.


Okupljanje je u 16 sati na recepciji muzeja.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.