Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ROMA: projekcija filma „Sanghai Gypsy”

dvorana Gorgona, u 19 sati

U susret najvećem romskom prazniku, Svjetskom danu Roma tradicionalno obilježavanog 8.travnja, Romsko nacionalno vijeće u suradnji s Mediji - Akvizicijom organizira projekciju slovenskog filma „Shanghai Gypsy“ koja će se održati:

u nedjelju, 7. travnja 2013. s početkom u 19 sati u kinu Metropolis, u dvorani Gorgona.

Prije projekcije filma nastupit će i akademski romski glazbenici Trio Mulić s izvedbom najpoznatije stare romske izvorne pjesme. Slovenski film „Shanghai Gypsy“ dobitnik je više međunarodnih nagrada. Film govori o životu romske obitelji Mirga kroz četiri naraštaja. Šangaj je priča o životu u romskom naselju Šangaj i vječnoj potrazi za srećom i ljubavi.

Više informacija o programu:
Media – Acquisitions
tel: 01 6640509, fax: 01 8894786

O filmu:

Originalni naziv filma: Sanghai Gypsy aka Šangaj
Godina produkcije: 2012
Redatelj: Marko Nabersnik
Producent: ARSmedia i Slovenski filmski centar

Glumci:Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Basic, Emir Hadzihafizbegovic, Goran Navojec, Jasna Diklic, Bojan Emersic, Sasa Petrovic

Glavni protagonisti filma članovi su romske obitelji Mirga. Lutvija Belmondo Mirga pripovijeda priču o četiri naraštaja. Belmondo je središnji lik filma, romski kralj koji je odlučio izgraditi svoje vlastito romsko selo. Naziva ga Šangaj. Balmondo za život zarađuje krijumčarenjem te njegova snaga i utjecaj rastu. Na svoju stranu pridobiva čak i lokalne političare i policiju, što ga čini nedodirljivim za ruku zakona. No, raspadom Jugoslavije krijumčarenje robe nadomješta krijumčarenje oružja. Iako unosan, taj posao počinje predstavljati prijetnju Belmondovu privatnom životu te se on nađe na prekretnici. Hoće li štititi vlastitu obitelj ili će osobnu sreću žrtvovati poslovnim ambicijama? Šangaj je priča o vječnoj potrazi za srećom, priča je to o ljubavi i rodbinskim vezama u kojoj se isprepleću suze i smijeh. Priča je smještena u vrijeme raspada Jugoslavije. Dijalozi u filmu snimljeni su na autentičnom romskom jeziku.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.