Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

KINO UMJETNIKA: Ibro Hasanović

četvrtak 18. 4. 2013. u 19.30 sati, dvorana Gorgona

Radovi Ibre Hasanovića predstavljaju mjesta čije se značenje artikulira u procjepu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Oni su mjesta susreta različitih referenci, narativa i tekstova iz područja filma, umjetnosti, književnosti, poput Tarkovskog, Godarda, Sidrana ili Caspara Davida Friedricha. Slike i priče koje nam donose Ibrini filmovi imerzivne su i poetične, a posebna je pažnja usmjerena na oblikovanje zvučnog krajolika, dok vizualnim kodovima i filmskim jezikom istražuje kompleksne odnose pojedinca i društva.

Program donosi tri novija filma Ibre Hasanovića: A short story (2011), Piccolo Greenland (2012) i Spectre (2012).

Krajolik u A short story predstavlja prostor čiji se teritorij i sudbina isprepliću stoljećima, (konstruirani) ledenjak u Piccolo Greenland, i (stvarni) brod Galeb u Spectre, predstavljaju gotovo mitska mjesta kojima autor u relaciju stavlja nagovještaj određenog stanja. To su mjesta čije je značenje duboko utisnuto u kolektivnoj memoriji, koja postaju toposi umjetničkog interesa, opisivanja neizrecivog, artikuliranja vizualnog jezika kao transfera između podsvjesnog i slika, a pokretne slike uvlače nas u prostor odnosa stvarnosti i fikcije.

U Kratkoj priči /A short story pripovjedač prepričava niz događaja koji su se zbili u nedavnoj prošlosti i nekih nagovještaja budućnosti, posredovanih usmenom predajom. Čin pripovijedanja i performativni monolog pripovjedača predstavljaju referentan okvir i središnje mjesto oko kojeg se formira narativ rada, dok cikličko ponavljanje mitologiziranih elemenata otkriva obrasce koju sudjeluju u formiranju i reguliranju društvenog i prirodnog poretka, kodova upisanih u kolektivnu memoriju.

U Piccolo Greenland ponovno nailazimo na odnos čovjeka i prirode, gdje poetični prizori hladnog ledenog krajolika romantičarskog duha predstavljaju okvir za individualnu borbu i angažman pojedinca usmjeren ka postizanju određenog cilja, dok u binarnom paru prirode i kulture prepoznajemo melankoličan prizor.

Posljednji film, Spectre jedini je koji je lišen ljudske prisutnosti. Formira se putovanjem kamere unutrašnjim prostorima vojnog broda Galeb, usidrenog u riječkoj luci. “Duhovi” Galeba kao sablasti sustava zauzimaju ispražnjeno društveno i ideološko mjesto kao referencijalno polje.

PROGRAM

A short story / Kratka priča, 16 mm prebačeno na HD, 10.20 min, 2011.

Piccolo Greenland, 4K prebačeno na HD, 6.22 min, 2012.

Spectre / Bauk, HD video, 7.30 min, 2012.

Nakon projekcije slijedi razgovor s umjetnikom.

Ibro Hasanović (1981) živi i radi u Bruxellesu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i na Le Fresnoy - Studio national des arts contemporains u Francuskoj. Središnje teme njegovih radova - filmova, videa, fotografija i instalacija su individualna i kolektivna memorija. Izlagao je u Turku Art Museum, Finska (2012); Open Space - Zentrum für Kunstprojekte, Beč; SPACE Gallery, Bratislava; Galleria A+A, Venecija; 52 Oktobarski salon, Beograd; Panorama 13, Le Fresnoy; Brot Kunsthall, Beč; Mestna Galerija Ljubljana, Ljubljana; Galerija P74,Ljubljana (2010), Galleria d'Arte Moderna Palazzo Forti, Verona; Galerija Galženica, Velika Gorica (2009), SPAPORT Banja Luka (2008), te Busan Metropolitan Art Museum, Južna Koreja (2006).

www.ibrohasanovic.com

KINO UMJETNIKA programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika.

Voditelj projekta: Tihomir Milovac

Kustosica: Branka Benčić

U programu Kino umjetnika do sada je realizirano:

2013.

Zlatko Kopljar

Damir Očko

2012.

Ursula Mayer

Shaun Gladwell: Krugovi radikalne volje

U suradnji sa ZFF Marina Abramović: The Artist is present

Fotografije:

Ibro Hasanović, "A short story," film still, 16mm prebačen na HD, 10:20min, 2011. Ljubaznošću umjetnika i Le Fresnoy.

Ibro Hasanović, "Piccolo Greenland," film still, 4K prebačen na HD, 6:22min, 2012. Ljubaznošću umjetnika i Le Fresnoy.

Ibro Hasanović, "Spectre," film still, HD video, 7:30 min 2012. Ljubaznošću umjetnika.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.