Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

U pariškom Grand Palaisu otvorena izložba konstruktivista na kojoj su izloženi i radovi Ivana Picelja

„Dinamo. Stoljeće svjetla i pokreta u umjetnosti, 1913-2013.“

Dobri odjeci prošlogodišnjeg festivala Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici" (rujan - prosinac 2012) nastavljaju se i dalje. Naime, u pariškoj Galeriji Denise René održana je izložba Ivana Picelja (30.10. - 24.11. 2012) „Programirani krugovi“ za koju je kustosica Snježana Pintarić odabrala radove, kolaže, grafike i reljefe iz 60-ih i 70-ih godina, u kojima umjetnik eksperimentira s motivom kruga postižući mnogobrojne optičke efekte. Izložbu je posjetio i Sege Lemoine iz Muzeja Orsay te predložio Picelja za izložbu konstruktivističke umjetnosti u Grand Palaisu.

Inače su radovi Ivana Picelja tijekom nekoliko desetljeća bili prisutni na pariškoj umjetničkoj sceni posredovanjem galeristice Denise René. Ona mu je 1959. priredila prvu izložbu i surađivala s umjetnikom sve do 2010. Picelj je u toj galeriji, specijaliziranoj za konstruktivističku i op-art umjetnost, redovito izlagao te je bio i autorom grafičkih rješenja nekoliko plakata.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.