Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

18. MUZEJSKA EDUKATIVNA AKCIJA "MUZEJSKE PRIČALICE": PRIČAM TI PRIČU, PRIČAŠ MI PRIČE

Uz svaku manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, muzejski pedagozi odabiru temu za edukativne akcije, pa tako i ove godine, 18. put, Sekcija muzejskih pedagoga HMD-a organizira edukativnu akciju "Muzejske pričalice", a domaćin je Arheološki muzej Zagreb. MSU se edukativnoj akciji pridružuje programom "Pričam ti priču, pričaš mi priče" kojim želi približiti katkad nevidljivu stranu umjetnina.

Već osamnaest godina međunarodna udruga muzejskih profesionalaca, ICOM, odabire teme kojima popularizira muzeje i njihovu djelatnost, potiče rasprave o pojedinim muzeološkim temama i ukazuje na važnost muzeja u društvu. Tako je ove godine tema naslovljena:

Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena

U muzejima se čuva baština, a njezinim proučavanjem bolje razumijemo sadašnjost i pridonosimo oblikovanju budućnosti.

PRIČAM TI PRIČU, PRIČAŠ MI PRIČE

Tijekom mjesec dana, od 18. travnja do 18. svibnja, održat će se niz zanimljivih radionica, susreta s umjetnicima i kustosima, istraživanja skrivenog života muzejskih predmeta.
Muzejsko pripovijedanje slično je svakom drugom pripovijedanju – ima uvod, zaplet i rasplet – ali se po mnogo čemu razlikuje od „običnog“ pričanja. Da bi se ispričala muzejska priča, osim mašte, potrebno je poznavati i činjenice. I još važnije: potrebno je znanje o muzejskom predmetu na zanimljiv način prenijeti drugima. A to je posao koji sa zadovoljstvom radimo mi „muzejske pričalice“. Nama su i vaše priče zanimljive i dragocjene, jer samo s njima možemo stvoriti živost kojoj teži muzej. Zato ćemo kroz igru slušati jedni druge i naučiti mnoge tajne koje skrivaju djela suvremene umjetnosti.

Autorica projekta: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela
Radionice je osmislila i vodi: Irena Borić, povjesničarka umjetnosti.

subota, 20. travnja 2013.
Školica od 15 do 17 sati
Dob: od 7 do 12 godina

U prvoj radionici iz serije "Pričam ti priču, pričaš mi priče" naučit ćemo ponešto o temi istine i laži, stvarnosti i privida, činjenica i maštarija. Vidjet ćemo kako se one isprepliću i kako suvremeni umjetnici lako poljuljaju naše spoznaje o istinitome i lažnome. Na radionici ćemo upoznati radove Dalibora Martinisa, Kristine Leko, Andréa Caderea, Plamena Dejanova i Swetlane Heger koji na različite, istinite i lažne, načine dotiču temu putovanja. Bilo da je riječ o lažnim tramvajskim kartama, o iskustvima odlaska u Ameriku, o snalaženju u novom gradu ili o odlasku na ljetovanje, osmislit ćemo vlastitu priču o putovanju. Poželjno je da sudionici radionice donesu iskorištene karte za tramvaj, vlak, bus, koncert, predstavu itd. Tehnikom kolaža i fotomontaže izradit ćemo svoju kartu i ispričati istinitu ili lažnu priču o tome kamo nas vodi ta karta.

Materijal i pribor osigurani.
Sudjelovanje je potrebno najaviti na: eduakcija@msu.hr
Voditeljica: Irena Borić, povjesničarka umjetnosti

subota, 27. travnja 2013.
Školica od 15 do 17 sati
Dob: od 7 do 12 godina

Na drugoj radionici iz serije "Pričam ti priču, pričaš mi priče" poigrat ćemo se s temom istinitih i lažnih priča koje se u muzeju često isprepliću, a radovi suvremenih umjetnica i umjetnika možda će poljuljati naše spoznaje o činjenicama i maštariji, o stvarnosti i prividu. Upoznat ćemo se s nadrealističkim radovima Josipa Seissela, Drage Trumbetaša, Stjepana Bukovine i Karla Sirovyog i naučiti što je to nadrealizam u likovnoj umjetnosti. Otkrit ćemo što je stvarnost, a što privid u nadrealizmu. Posebno ćemo obratiti pozornost na metode pojedinih umjetnika, primjerice spajanje riječi i slike kakvo primjenjuje Josip Seissel i pisanje pisama Van Goghu Drage Trumbetaša.Na radionici ćemo izrađivati nadrealističke razglednice. Pozadinu razglednice ćemo izvesti različitim povezivanjima riječi i slike tehnikama tempere, tuša i kolaža, a na kraju ćemo i napisati nekoliko riječi za osobu kojoj bismo željeli poslati nadrealističku razglednicu.

Materijal i pribor osigurani.
Sudjelovanje je potrebno najaviti na: eduakcija@msu.hr
Voditeljica: Irena Borić, povjesničarka umjetnosti

subota, 4. svibnja 2013.
Školica od 15 do 17 sati
Dob: od 7 do 12 godina

Nova radionica iz serije "Pričam ti priču, pričaš mi priče" istražuje temu istine i laži u naslovima umjetničkih djela. Upoznat ćemo radove Zvonimira Lončarića, Ferdinanda Kulmera i Borisa Bućana i vidjet ćemo u kakvu su odnosu naslov njihova rada i sam rad. Zavirit ćemo u priče koje se kriju iza naslova radova, primjerice Barbarossa, Mali Šalamon ili Mačka koja mi je skočila za vrat. No, isto tako, usporedno valja saznati ponešto i o boji, obliku i potezima kista. Sudionici radionice će naslovom ispričati priču, bilo lažnu ili istinitu, a slikom ili crtežom će simbolično predstaviti taj naslov. Pritom sadržaj slike ne mora doslovno prikazivati naslov.

Materijal i pribor osigurani.
Sudjelovanje je potrebno najaviti na: eduakcija@msu.hr
Voditeljica: Irena Borić, povjesničarka umjetnosti

Camilla Carlberg, predavanje „Priča o polustoljetnom prijateljstvu štokholmskog Moderna Museet i najmlađih posjetitelja”
srijeda, 8. svibnja 2013. U 15 sati, Školica

Camilla Carlberg, voditeljica Edukativnog odjela i kustosica, govorit će o svoj djelatnosti u švedskom muzeju Moderna Museet. Upravo je Moderna Museet među prvima uveo radionice za djecu, a najmlađi posjetitelji su oduvijek bili vrlo važni gosti muzeja. Među prvima su primijenili Reggio Emilia pedagogiju u Švedskoj, koja je danas općeprihvaćena među muzejskim edukatorima/cama i predškolskim ustanovama u Švedskoj. U prezentaciji Camille Carlberg bit će predstavljeni primjeri aktivnosti namijenjeni odraslim posjetiocima i djeci, pa čak i sasvim malenoj. Jer nitko nije premlad (ili prestar) da bi cijenio umjetnost i bio potaknut na otkrivanje što sve umjetnost može biti. Aktivnosti će biti potkrijepljene primjerima izložbi organiziranih u muzeju, elitnih i složenih muzejskih događanja, akademskih predavanja, filmskih projekcija, čajanki, pedagoških projekata namijenjenih mladima u suradnji s umjetnicima/cama, radionica za malu djecu, vodstava za različite grupe, audiovizualnih alata, glazbe i festivalima koje muzej organizira.

Radionica „Nosorog“
četvrtak, 9. svibnja 2013, od 11 do 13 sati
dob djece: osnovnoškolski uzrast

„Muzejske pričalice“ znaju koliko je važan živi svijet koji nas okružuje i da je to česta tema umjetničkih radova. Živi svijet je raznolik, ali i mi ljudi smo raznovrsni i moramo se međusobno u toj drukčijosti poštovati. Mali dom – dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži s oštećenjem vida i dodatnim utjecajnim teškoćama u razvoju pokrenuo je 2011. projekt oblikovanja skulpture nosoroga (slabovidna i osamljena životinja s kojom se djeca lako identificiraju). Djeca s višestrukim oštećenjima radila su na Nosorogu koji je, boraveći u različitim gradskim prostorima, skupljao iskustva i razvijao se, dok je istodobno mijenjao boju „kože“.

Sada taj Nosorog stiže i u predvorje MSU-a. Moćnu životinju, koja izumire, ovjekovječili su mnogi umjetnici, primjerice Dürer ili Dali. Na radionici ćemo saznati mnogo o usamljeniku iz dalekih savana, ali i o tom jedinstvenom Nosorogu iz Malog doma koji mijenja boje. Potom će sva djeca zajedno stvarati svoje likove nosoroga, crtajući ili kolažirajući, koji će, dakako, biti izmaštani. Radionica je organizirana u suradnji s Malim domom – dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži s oštećenjem vida i dodatnim utjecajnim teškoćama u razvoju.

Materijal i pribor osigurani.
Voditeljica radionice: mr. Margareta Vidmar, prof. rehabilitator/likovna terapeutica i umjetnica
Sudjelovanje je potrebno najaviti na: Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica MSU-a / daniela.bilopavlovic@msu.hr

subota, 11. svibnja 2013.
Školica od 15 do 17 sati
Dob: od 7 do 12 godina

Suvremeni umjetnici pravi su majstori u zbunjivanju istinom i laži. Stoga četvrta radionica "Pričam ti priču, pričaš mi priče" otkriva zbunjujući svijet višestrukih uloga i nemogućih igara.Upoznat ćemo radove Lale Raščić, Zlatka Kopljara, Dunje Zupančić i Dragana Živadinova i saznati kako je moguće istodobno glumiti nekoliko različitih uloga ili pak izvesti kazališnu predstavu u bestežinskom stanju. U radionici ćemo naučiti razlikovati kazališnu predstavu i performans, a posebno ćemo obratiti pozornost na ono što je stvarnost, a što privid u priči koju otkrivamo. Sudionici radionice posjetit će stalni postav Zbirke u pokretu, a potom prisustvovati radionici pripovjednog kazališta.

Materijal i pribor osigurani.
Sudjelovanje je potrebno najaviti na: eduakcija@msu.hr
Voditeljica: Irena Borić, povjesničarka umjetnosti

Međunarodni dan muzeja, subota, 18. svibnja 2013.
Školica, od 17 do 18 sati
Dob: od 7 do 12 godina

Međunarodni dan muzeja obilježit ćemo na likovnoj pričaonici na kojoj će gostovati Vladimir Rismondo, autor knjige „Zgode iz Mihine sobe u koje su se umiješale teorija, umjetnost, Barbara i jedna slijepa mačka…”. Detalje o dječaku Mihi, njegovoj šestogodišnjoj sestri Barbari i slijepoj mački po imenu Husein moći ćete čuti od samog autora, a potom i iscrtati vlastite priče.

Voditelj: Vladimir Rismondo, povjesničar umjetnosti

Program završne svečanosti koja će se održati u Arheološkom muzeju u Zagrebu, možete preuzeti u nastavku.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.