Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

ETNOFILm u MSU: FILMOVI PETERA BIELLE

Američki vizualni antropolog Peter Biella gostovat će u nedjelju, 28.4.2013. u 18:00 sati u dvorani Gorgona gdje će pokazati svoja dva recentna filma: „Poglavica i lav“ i „Masajski migranti“.

Peter Biella snima i proučava masajska plemena, s prekidima, već 30 godina, a poseban naglasak stavlja na edukaciju o AIDS-u koristeći se metodama primijenjene vizualne antropologije. Njegove strategije se temelje na načelima Paula Freire koji smatra da se obrazovne i društvene promjene mogu potpomognuti izvana, ali da je duboko osobno razumijevanje rezultat dugoročne razmjene između učenika. Prema ovim načelima tvorci filmova ne pokušavaju rješiti probleme zajednice u kojoj rade već potiču ljude da o njima razgovaraju. Stoga se tanzanijski filmovi koje Biella snima prikazuju u manjim grupama lokalnog stanovništva, nakon čeka slijede razgovori koji imaju edukativni potencijal, a potiču i kulturne promjene.

Film „Poglavica i lav“ zamišljen je kao etnografska biografija svakodnevice masajskog starješine Franka Ikaye u jednom tanzanijskom selu. Zahvaljujući poglavici Franku i njegovoj osviještenosti o problemima seksizma, nepismenosti i migracije koji utječu na zajednicu, njegova je priča poticaj na razgovor s drugim Masajima u okolnom području.

Prvi iz istoimene serije filmova „Masajski migranti“ rezultat je višegodišnjeg istraživanja s lokalnim Masajima. Film tematizira strašne životne uvjete u kojima su se našli masajski migranti u gradu Dar es Salaam, a kroz sedam trominutnih klipova zahvaća različite posljedice migracija u njihovoj zajednici.

Peter Biella pročelnik je Odsjeka za antropologiju i profesor vizualne antropologije na Državnom sveučilištu u San Franciscu te bivši predsjednik Društva za vizualnu antropologiju i povremeni urednik časopisa Visual Anthropology Review.

Projekcija filma realizirana je kroz suradnju MSU-a i festivala etnografskog filma ETNOFILm koji se održava u Rovinju.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.