Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Ciklus „Sugovornici i suputnici“: Žarko Vijatović i Vlado Martek

utorak, 30. 4. 2013. u 17 sati, uz izložbu „Ukidanje retrospektive“ Josipa Vanište

Vaništin atelje u zagrebačkoj Križanićevoj ulici desetljećima je bio mjesto umjetničkih i intelektualnih susreta, živi prostor umjetnosti. Među onima koji su posjećivali „duhovnog oca Gorgone“, bio je i umjetnik, fotograf i kustos Žarko Vijatović.

U publikaciji objavljenoj uz izložbu, prisjeća se tih susreta:

„Godine 1988. počeo sam odlaziti Josipu Vaništi u Križanićevu ulicu. Povod je bio separat o Marcel Duchampu koji sam spremao za časopis Quorum. Htio sam provjeriti priču koja je kružila Zagrebom o želji Marcela Duchampa da učini jedan broj časopisa Gorgona. Posebno uzbuđenje probudio je kod mene skromni prostor atelijera, jedinstvene atmosfere i posebnog svjetla. Slično svjetlo otkrio sam na fotografijama Luigija Ghirrija koji je fotografirao Morandijev atelijer. Godine 2005. uz dopuštenje Josipa Vanište pokušao sam fotografski zabilježiti posebnost tog prostora. Knifer mi je 1989. pokazao kutiju za boje. Bila je to gorgonska crna, dar koji mu je 1961. Vaništa poklonio za rođendan. Zamolio sam ga za posudbu, htio sam je fotografirati. Jednu od fotografija sam razvio i odnio Vaništi u atelijer. On ju je objavio na naslovnici četvrtog broja časopisa Post Scriptum. U antikvarijatu Vodopija 2010. godine otkrivamo pismo Josipa Vanište upućeno Ljerki Mifki koje potvrđuje nakanu Duchampa o izvedbi jednog broja časopisa Gorgona. Od gornjogradske izložbe pa sve do izložbe u Parizu 2011. godine radovi gorgonaša sačuvali su svježinu i energiju koju sam osjetio pri prvom susretu. Možda je to odlika autentične umjetnosti.“

Iako je riječ o umjetnicima različitih generacija s različitim pristupom jeziku, kako to Vaništa "crta riječima" saznat ćemo od konceptualnog umjetnika i pjesnika Vlade Marteka.

Razgovor s umjetnicima moderirat će kustosica Nada Beroš.

Žarko Vijatović rođen je 1952. godine u Washingtonu D.C., SAD. Živi i radi u Parizu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na slikarskom odsjeku, u klasi Šime Perića. Nakon Akademije radi u slikarskim medijima, a zatim postepeno uključuje fotografiju kao sredstvo izražavanja. To je slučaj radova izloženim na samostalnim izložbama u Salonu Doma JNA u Zagrebu 1988. godine i u Espace Paul Boyé, u francuskom gradu Sète, 1995. godine. Godine 1992. dobitnik je nagrade žirija Il Ford za crno bijelu fotografiju. Od 1994. član je francuske zajednice samostalnih umjetnika, la Maison des Artistes. Od 2007. godine stalno je predstavljen u dvije pariške galerije, PHOTO 4 i Galerie Lucie & Weill Seligmann.

Pjesnik i likovni umjetnik Vlado Martek (1951.) svoje je umjetničko djelovanje za počeo u okviru konceptualne Grupe šestorice autora (1975 - 1978) čije su djelovanje obilježile izložbe-akcije u javnim prostorima, odmak od umjetničkih institucija, te eksperimentiranje s različitim medijima i materijalima. Po vokaciji u prvom redu pjesnik, kako sam tvrdi, Martek je svoje konceptualne radove često gradio na razmeđi između teksta i slike, pri čemu je slika često jednostavna i reducirana na sam simbol.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.