Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

UDRUGA "DJECA SUSREĆU UMJETNOST" ORGANIZIRA FILMSKI PROGRAM "SEDMI KONTINENT"

Kako približiti umjetnost djeci te učiniti da je ona razumiju i da postane sastavni dio njihovog života kroz film, osmislila je udruga „Djeca Susreću Umjetnost“ u okviru filmskog programa "Sedmi kontinent" i s velikim uspjehom privukla i zainteresirala mnogobrojnu djecu koja su sa znatiželjom pratila projekcije te sudjelovala u analizama filma.

Filmski program namijenjen djeci osnovnih škola, imenovan prema igranom filmu Dušana Vukotića “Sedmi kontinent” iz 1966. godine, organizirao je (od ožujka do svibnja 2013.) više od dvadeset filmskih projekcija u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb u kinu Metropolis. Ovogodišnji program ponudio je najbolja europska ostvarenja filma za djecu i donosi filmske naslove iz Francuske, Njemačke, Norveške, Nizozemske i Hrvatske. Suvremeni europski film za djecu je prisutan kroz više puta nagrađivane naslove: animirani filmovi “Tri razbojnika” i “Kerity – kuća tajni”, njemački igrani film “Krokodili,” nizozemski igrani film “Kauwboy”, francuski film “Tomboy” te norveški igrani film “Vratar Liverpoola”. U program su uvršteni i filmski klasici kao što su crno-bijeli igrani film “Blizanke” i francuski kultni “Crveni balon”. Od hrvatskih ostvarenja prikazuju se dokumentarni film “Oblak” te tri kratka suvremena filma na temu odnosa u obitelji: “Otac” – animirani, “Bez tate” - dokumentarni i “Onda vidim Tanju” – igrani film.

Svaku projekciju prati gostovanje stručnih suradnika koji se bave filmom pa su s djecom vodili razgovore filmski kritičari Diana Nenadić i Boško Picula, mladi hrvatski redatelji: Juraj Lerotić, Veljko Popović, Nebojša Slijepčević, Miroslav Sikavica, Danijel Kušan te teoretičarka filmske glazbe Irena Paulus.

Nakon svake projekcije filma organizirane su tematske radionice i analize filma u suradnji sa stručnim suradnicima iz područja medijske kulture (profesori hrvatskog jezika, učitelji razredne nastave, komparatisiti, redatelji, diplomirani animatori, filmski kritičari), a ukupno je izvedeno 80 analiza filma i 60 stručnih vođenja kroz postav Muzeja suvremene umjetnosti na temu “Slike u pokretu”.

U filmskom programu Sedmi kontinent, u nepunih godinu dana i tri filmska ciklusa sudjelovalo je 8.000 djece iz 32 osnovne škole grada Zagreba i Zagrebačke županije. U programu proljetnog ciklusa ove godine sudjelovalo je više od 3.500 djece iz 17 osnovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Odabrani filmovi u Programu Udruge promiču temeljne tekovine društva, progovaraju kroz likove koji utječu na samorazvoj djece, a u isto vrijeme prikazuju realan život te informiraju djecu kako svoje probleme ne moraju rješavati samostalno.

Filmski program Sedmi kontinent u suradnji s filmsko-kreativnim studijm VANIMA iz Varaždina gostovao je u u kinu “Gaj” i započeo suradnju s varaždinskim osnovnim školama. Udruga najavljuje gostovanje filmskog programa Sedmi kontinent u Zadru i Osijeku u nadolazećoj školskoj godini. Predbilježbe za sudjelovanje u sljedećem filmskom ciklusu koji se organizira od listopada do prosinca 2013. već su u tijeku, požurite s prijavama …

Temeljem ostvarenih rezultata u oba filmska ciklusa u 2012. godini te zahvaljući kvaliteti cjeloukupnog Programa, Udruga Djeca susreću umjetnost, ove je godine, postala članicom Europskog udruženja filma za djecu ECFA (www.ecfaweb.org)

Filmski program Sedmi kontinent
Udruga Djeca Susreću Umjetnost,
Članica Europskog udruženja filma za djecu (ECFA),
Remetski kamenjak 2e, 10 000 Zagreb

Kontakti organizatora:
Edita B. Galinec (098 729 578) i Ivana Alpeza (098 251274)

e.galinec@sedmikontinent.org i.alpeza@sedmikontinent.org

Podrška/sponzori:

Izvedbu tematskih analiza za njemačke filmove iz Programa, TRI RAZBOJNIKA i KROKODILI, financijski je podržalo Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke. Prava na prikazivanje filma CRVENI BALON omogućio je Francuski institut u Zagrebu, a projekciju igranog filma BLIZANKE suradnja s Goethe institutom u Zagrebu.

Filmski program je moguće preuzeti u linku u nastavku.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.