Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

PREDAVANJE CAMILLE CARLBERG: Priča o polustoljetnom prijateljstvu štokholmskog Moderna Museeta i najmlađih posjetitelja

Školica, u 15:00

Voditeljica Edukativnog odjela i kustosica Camilla Carlberg govorit će o djelatnosti Edukativnog odjela švedskog muzeja Moderna Museet. Učenje i obrazovanje ondje zauzimaju važno mjesto još od osnivanja muzeja 1958. godine. Bivši ravnatelj Pontus Hulten (1924-2006), koji je muzej vodio od 1960. do 1973., uviđao je jasnu poveznicu između umjetničkih eksperimenata i organiziranja izložbi u muzejskim galerijama i igre i eksperimentiranja s bojama i oblicima unutar dječjih radionica. Upravo je Moderna Museet među prvima uveo radionice za djecu, a najmlađi posjetitelji su oduvijek bili vrlo važni gosti muzeja. Model anti-autoritativne umjetničke edukacije razvio je Carlo Derkert, blizak suradnik Pontusa Hulténa koji ga je u vrijeme njegove odsutnosti zamjenjivao na mjestu ravnatelja.


S vremenom je Moderna Museet primijenio Reggio Emilia pedagogiju u Švedskoj, koja je danas općeprihvaćena među muzejskim edukatorima/cama i predškolskim ustanovama u Švedskoj.

Danas Odjel za učenje i programske aktivnosti nije odgovoran samo za umjetničko obrazovanje djece, već i za brojne aktivnosti namijenjene svoj publici. U prezentaciji Camille Carlberg bit će predstavljeni primjeri aktivnosti namijenjenih odraslim posjetiocima i djeci, pa čak i sasvim malenoj. Nitko nije premlad (ili prestar) da bi cijenio umjetnost i bio potaknut na otkrivanje što sve umjetnost može biti. Sve to će biti predstavljeno na primjerima izložbi organiziranih u muzeju, elitnih i složenih muzejskih događanja, akademskih predavanja, filmskih projekcija, čajanki, pedagoških projekata namijenjenih mladima u suradnji s umjetnicima/cama, radionica za malu djecu, vodstava za različite grupe, audiovizualnih alata, glazbe i festivalima koje muzej organizira.


Camilla Carlberg, voditeljica Edukativnog odjela i kustosica u Moderna Museetu u Stockholmu, diplomirala je povijest umjetnosti na Umjetničkom fakultetu Sveučilišta u Stockholmu, i na Sveučilištu Jochan Wolfgang von Goethe u Frankfurtu, kao i i povijest fotografije na Nacionalnom koledžu za umjetnost i obrt (Konstfack) u Stockholmu. Zaposlena je u Moderna Musetu u Stokhlomu od 1995. Kao rukovoditeljica Odsjeka za obrazovanje nadzire rad jedanaest kustosa/ica i umjetničkih edukatora/ica u području programa za odrasle, tinejdžere i djecu, vodstava, audio vodiča, audiovizualnih pedagoških alata, tekstova o umjetnicima/cama, umjetničkih djela i izložbi itd. Bila je ko-kustosica “Umjetničkih planeta” (Konstplaneten), u Moderna Musetu, interaktivne izložbe za djecu (2012).

Moderna Museet je državni švedski muzej moderne i suvremene umjetnosti. Ima jednu od vrhunskih svjetskih zbirki umjetnosti dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća. Moderna Museet je posvećen sabiranju, zaštiti i organiziranju aktivnosti učenja o umjetnosti dvadesetog i dvadeset i prvog stoljeća. Muzej je otvoren 1958. u Stockholmu, a od 2009. ima posebno zdanje u Malmoeu.

Predavanje će biti na engleskom jeziku.
Namijenjeno je u prvom redu muzejskim strucnjacima, umjetnicima, nastavnicima, studentima likovnih akademija i svim ljubiteljima muzeja.


Predavanje je omogućeno uz potporu Švedske ambasade u RH.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.