Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Suputnici i sugovornici: Igor Zidić

Josip Vaništa „Ukidanje retrospektive“; Prostor za povremene izložbe, 2. kat

utorak, 7. 5. 2013. u 17.30 sati

U ciklusu razgovora „Suputnici i sugovornici“, uz izložbu Josipa Vanište „Ukidanje retrospektive“, govorit će Igor Zidić, jedan od najuglednijih povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara u Hrvatskoj, pjesnik i esejist, dugogodišnji ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu, predsjednik Matice hrvatske.

Zidić je jedan od najranijih „suputnika“ Vaniština stvaranja, ali i jedan od njegovih najdosljednijih interpretatora. Već od početka šezdesetih godina, kad je među prvima pisao afirmativne prikaze izložbi u Studiju G (Salon Šira u Preradovićevoj ulici), u kojem su izlagali članovi grupe Gorgona na čelu s Vaništom, ali i međunarodni umjetnici u usponu, pa sve do nedavne mini-retrospektive koju je organizirao u Galeriji Adris u Rovinju (2012), Zidić tumači Vaništu kao umjetnika koji je obilježio cijelo jedno stoljeće, ali i cijelo se jedno stoljeće upisalo u njegovo djelo.

U polusatnom vodstvu kroz izložbu Zidić će apostrofirati ambivalentnosti na kojima počiva Vaništino djelo. Vaništa je, na jednoj strani, održavao vezu s modernom tradicijom preko umjetnika kao što je bio Leo Junek, s druge pak strane rušio je svaku vezu s tradicijom u svom djelovanju kroz grupu Gorgona. Zahvaljujući inteligentnom, racionalno organiziranom pristupu svijetu, ali i otvorenosti spram svega što ga okružuje, spram različitih umjetničkih poetika i pristupa – od nadrealizma, preko neodadaizma do monokromije Yvesa Kleina i Ada Reinhardta – stvorio je, kako kaže Zidić „ne dva, tri ili pet svjetova, već svijet koji se neprestano mijenja i preoblikuje“.

Razgovor s Igorom Zidićem moderira Nada Beroš, kustosica izložbe.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.