Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Drago Trumbetaš, Gastarbajter u Frankfurtu / Gastarbeiter in Frankfurt

Povijesni muzej Frankfurt / Historisches museum Frankfurt, Fahrtor 2, Frankfurt am Main
3. 5. 2013. - 15. 9. 2013.

Samostalna izložba Drago Trumbetaš: Gastarbeiter in Frankfurt autentično je svjedočanstvo o životu jednog umjetnika – emigranta, u specifičnim društveno-ekonomskim uvjetima zapadnoeuropskog kapitalističkog poretka, u periodu između 1968. i 1985. godine. Trumbetaš je autor koji se izražava u mnogim umjetničkim vrstama i disciplinama, od crteža, grafike, ilustracije, kolaža, fotografije, instalacije do poezije, romana i drame. Na izložbi su predstavljeni crteži, grafike i kolaži koji kroz smijeh i suze donose priče o životu „gastarbajtera“ u Frankfurtu, ali i mijene koje je grad doživio u tim turbulentnim vremenima. Izložena je i Trumbetaševa sobica (iz zbirke MSU-a) u kojoj je živio i u kojoj je nastao bogati umjetnički opus koji nam otkriva život pečalbara i radnika na privremenom radu u inozemstvu, tegobe pojedinaca i društvenih grupa gurnutih na rub egzistencije. Dokumentiranje i stvaranje osobnog arhiva, bijeg u svijet mašte i kreativnosti, bili su Trumbetašev „modus vivendi“, jedini način da se takvu životu dade dublji smisao. Nakon niza godina marginaliziranja Trumbetaševa stvaralaštva od strane frankfurtske institucionalne scene, ovom je izložbom konačno doživio puno priznanje i satisfakciju na koju je dugo čekao.

Partner izložbe je Muzej suvremene umjetnosti koji je posudio Trumbetaševe radove iz svojih zbirki, a radove je posudio i Božo Biškupić i Institut za društvenu povijest u Frankfurtu. Izložbu je podržalo hrvatsko Ministarstvo kulture putem programa Kroatien Kreativ 2013, Frankfurter Sparkasse 1822, Društvo prijatelja & promicatelja Povijesnog muzeja Frankfurt i Ured za kulturu Grada Frankfurta am Main.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.