Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

SUPUTNICI I SUGOVORNICI: MATKO MEŠTROVIĆ

uz izložbu Josip Vaništa: Ukidanje retrospektive
utorak, 14. 5. 2013. u 17 sati
prostor povremenih izložaba, 2. kat

U ciklusu „Suputnici i sugovornici“ ovoga utorka o Vaništi i grupi Gorgona govorit će Matko Meštrović, povjesničar umjetnosti, kritičar i interdisciplinarni teoretičar. Meštrović je u pravom smislu riječi Vaništin „suputnik“ i „sugovornik“ od samih početaka nastanka danas kultne skupine Gorgona. Druženje grupe umjetnika, kritičara i teoretičara, koje će kasnije dobiti naziv Gorgona, započelo je naime u Križanićevoj 11, u Vaništinom atelijeru, u koji je prvi počeo navraćati Matko Meštrović. Postupno su počeli dolaziti i Radoslav Putar, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Mića Bašićević, Đuro Seder kad su se sastanci nastavili i na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na kojem je Vaništa predavao crtanje.

Premda, kako kaže Meštrović, smisao Gorgone tada nije bio osvijestio u teorijskom smislu, jer je za njega Gorgona prije svega bila način življenja, sada je svjestan da je značenje Gorgone nemoguće zaobići kao povijesnu pojavu. Što je Gorgona i druženje s Vaništom, duhovnim ocem Gorgone, značilo tom autoru u šezdesetima, a kako danas gleda na to intenzivno razdoblje saznat ćemo iz razgovora što će ga s Matkom Meštrovićem u prostoru Vaništine izložbe voditi kustosica Nada Beroš.

Više informacija potražite na: eduakcija@msu.hr, nada.beros@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.