Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

RADIONICE UZ MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

U Školici od 15 do 17 sati održat će se radionica potaknuta pričama o radovima Josipa Vanište, a od 17 do 18 sati družimo se s Vladimirom Rismondom na likovnoj pričaonici.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 18. svibnja 2013.

Radionica za djecu i mlade: Cilindar, šešir, kapa, kačket, šilterica - pokrivalo za glavu, simbol ili nešto treće?
uz izložbu Josip Vaništa: Ukidanje retrospektive
dob: od 10 do 15 godina
prostor: 2. kat i Školica
vrijeme: subota, 18. 5. 2013. od 15 do 17 sati

Memorija i kreativnost, pojmovi od kojih polazi obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, karakteristični su za cjelokupno stvaralaštvo Josipa Vanište, čija nas je izložba „Ukidanje retrospektive“, potaknula na kreaciju radionice za djecu i mlade pod nazivom: „Cilindar, šešir, kapa, kačket, šilterica - pokrivalo za glavu, simbol ili nešto treće?“

Na primjeru mnogih Vaništinih radova, naročito onih nastalih u vrijeme djelovanja u krugu umjetničke skupine Gorgona (1959-1966), kroz zadanu temu „memorije i kreativnosti“ govorit ćemo i o društvenim promjenama, ponekad izrazitim, ponekad prikrivenima. Mali, ali važan detalj na izložbi su šešir i cilindar, koji se pojavljuju u različitim oblicima: na fotografijama, reprodukcijama, u novinama, u linorezu, kao objekt ili kao umjetnička instalacija... Upravo se kroz promjene „pokrivala za glavu“ mogu protumačiti i društvene promjene, a djeca će u vodstvu izložbom saznati kako u pozadini nekih Vaništinih radova leži „tiha pobuna“ protiv lažnih vrijednosti i malograđanštine. Također, otkrit će što danas znače pokrivala za glavu – modni izričaj, društveni status, pobunu protiv konvencija ili nešto sasvim treće?

Autorica i voditeljica radionice: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti
Zbog ograničenog broja polaznika potrebne su prijave na eduakcija@msu.hr , najkasnije do 17. 5. 2013. do 16 sati.
Pribor i materijal su osigurani, a radionica i ulaz na izložbu su besplatni.


Radionica: Pričam ti priču, pričaš mi priče
Školica, od 17 do 18 sati
Dob: od 7 do 12 godina

Međunarodni dan muzeja obilježit ćemo na likovnoj pričaonici na kojoj će gostovati Vladimir Rismondo, autor knjige „Zgode iz Mihine sobe u koje su se umiješale teorija, umjetnost, Barbara i jedna slijepa mačka…”. Detalje o dječaku Mihi, njegovoj šestogodišnjoj sestri Barbari i slijepoj mački po imenu Husein moći ćete čuti od samog autora, a potom i iscrtati vlastite priče.

Voditelj: Vladimir Rismondo, povjesničar umjetnosti


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.