Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

SUPUTNICI I SUGOVORNICI: JEŠA DENEGRI

Ciklus razgovora uz izložbu Josip Vaništa: Ukidanje retrospektive
utorak, 21. 5. 2013. u 17 sati
prostor povremenih izložaba, 2. kat

Ovoga utorka u ciklusu „Suputnici i sugovornici“ o Josipu Vaništi i njegovu djelovanju u okviru grupe Gorgona govorit će Ješa (Jerko) Denegri (Split, 1936), jedan od najistaknutijih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti u regiji. Kao kustos, likovni kritičar i povjesničar moderne i suvremene umjetnosti zaslužan je među ostalim i za prepoznavanje nekih od najvažnijih pojava u hrvatskoj umjetnosti u drugoj polovici dvadestog stoljeća, poput Exata 51, Grupe Gorgona, pokreta Nove tendencije.

Autor je nekoliko ključnih izdanja među kojima su: Apstraktna umjetnost u Hrvatskoj 2 (1985); Exat 51 (1979); Teme i funkcije medija fotografije (1979); Dizajn i kultura (1985); Fragmenti postmodernog pluralizma (1997). U pripremi je i opsežna Denegrijeva knjiga o Gorgoni u izdanju Kolekcije Sudac iz Zagreba. U eseju napisanom za Vaništinu publikaciju „Ukidanje retrospektive“ Denegri posebno apostrofira trenutak u kojem dolazi do promjene Vaništine operativne paradigme, 1961, kada koncept zadobiva prioritet nad vizualnom formom likovnog djela. Zbilo se to u trenutku kada je Vaništa osmislio prvi broj umjetničkog časopisa Gorgona, u kojem je jedini sadržaj tog „anti-časopisa“ fotografija praznog izloga rabljene robe u Vlaškoj ulici, ponovljena devet puta na devet stranica. „Taj iskorak od vizualnog k mentalnom dogodio se veoma rano, i to ne samo u odnosu na suvremenu umjetničku povijest uže kulturne sredine tadašnjeg Vaniština djelovanja“, ističe Denegri, već i u odnosu na svjetsku povijest konceptualne umjetnost. Stoga ne čudi, zaključuje Denegri, što se „odnedavno značenje Gorgone s pravom sve više uvažava na ekskluzivnoj, međunarodnoj, muzejskoj, kolekcionarskoj i povijesno-umjetničkoj pozornici.“

Više o tom prijelomnom događaju, kao i o drugim Vaništinim djelima koja su postala nezaobilazno mjesto povijesti neoavangarde na ovim prostorima, saznat ćemo iz razgovora što će ga s Ješom Denegrijem u prostoru Vaništine izložbe voditi Nada Beroš, kustosica izložbe.

Cijena ulaznice: 20 kuna; umirovljenici, učenici i studenti: 10 kuna.
Izlaganje je uračunato u cijenu ulaznice
.

Izložba „Ukidanje retrospektive“ Josipa Vanište ostaje otvorena do 16. lipnja 2013.
Dodatne obavijesti: eduakcija@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.