Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

JAZZ NA VRHU - Koncerti i izložba "Sinturbanizam" u Zbirci Richter

petak, 28. 6. 2013. koncert u 21.00, Borna Šercar's Jazziana Croatica
Za zagrijavanje dođite od 19 sati na boćanje u vrtu Zbirke Richter.
REZERVIRAJTE SVOJE MJESTO NA RICHTER@MSU.HR / ULAZ JE SLOBODAN.

Ciklusom koncerata Jazz na vrhu prostor Zbirke Richter na zagrebačkom Vrhovcu otvaramo za druženje uz glazbu. Razgovarajući sa suvremenicima Vjenceslava Richtera, saznali smo da se u njegovoj kući i vrtu često sastajalo uz glazbu. Danas je kuća na kulturnoj karti Zagreba poznata kao Zbirka Richter.

Njezina povijest počela je 1980. godine, kada su supružnici Vjenceslav Richter i Nada Kareš Richter darovali gradu Zagrebu obiteljsku kuću i zbirku umjetničkih radova. Namjera im je bila darovati gradu kulturni sadržaj koji će s vremenom postati mjesto poticaja i promocije novih umjetničkih strujanja, druženja i razmjene ideja, te obogatiti kulturnu ponudu zapadnog dijela Zagreba. Nekadašnja glazbena druženja na Vrhovcu pohodili su među ostalima i ugledni hrvatski glazbenici i interpreti, a u dnevnom boravku na katu kuće i danas istaknuto mjesto zauzima Richterova gitara. Projektom Jazz na vrhu želimo vratiti glazbena druženja u ovaj prostor.

Ovogodišnji rezidencijalni glazbeni gost je Borna Šercar, perkusionist, skladatelj, klasični i jazz glazbenik širokog raspona djelovanja. Koncerte prati izložba Sinturbanizam, prva u nizu izložaba Iz arhiva arhitekta koja se temelji na arhivskoj građi iz ostavštine Vjenceslava Richtera koju je 2007. godine Muzeju suvremene umjetnosti darovala njegova supruga Nada Kareš Richter. Izložbom će po prvi put biti predstavljeni originalni nacrti, skice i crteži projekta Sinturbanizam koji su nastali sredinom šezdesetih godina. Vjenceslav Richter, polazeći od ideje spajanja životnih funkcija velikog broja ljudi – stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, institucije, slobodno vrijeme i sl. – u jedinstveni arhitektonsko-urbanistički objekt, 1964. započinje jedan od najoriginalnijih projekata Sinturbanizam – sintezni urbanizam. Razmišljajući o ljudskom vremenu uopće i potaknut tzv. vremenskim gubicima koji se odnose na vrijeme koje čovjek provede primjerice na putu do posla i natrag, od odlaska na rekreaciju i natrag i sl., Richter dolazi do spoznaje o potrebi koncentriranja svih životnih funkcija u jednoj urbanoj građevini. Ta građevina, koju po uzoru na drevne građevine Mezopotamije naziva cikurat, sastavljena je od mnoštva jedinica i objedinjuje životne funkcije za 10.000 ljudi. Izložbeno-glazbeni program zamislili smo u izložbenom prostoru prizemnog dijela kuće i u parku skulptura Zbirke Richter. Time dopuštamo neformalno slušanje, opušteno druženje i čitanje prostora i umjetnina Zbirke u novom kontekstu.

Autorica glazbene koncepcije: Ira Karlović
Autorica izložbe: Vesna Meštrić

Izložba Sinturbanizam bit će otvorena do 16.8.2013.

KAKO DOĆI: Tramvaj broj 6 ili 11, smjer Črnomerec, tramvajska stanica kod Knjižnice i Galerije Vladimir Nazor, kratka šetnja uz Mandaličinu ulicu ili autobus 129 iz Mandaličine do Vrhovca.
U slučaju lošeg vremena bit će objavljeni novi termini koncerata.

BORNA ŠERCAR

„Stvarati dobru glazbu bez obzira na glazbene žanrove“, geslo je Borne Šercara, svestranoga glazbenika, osnivača jazz sastava Borna Šercar's Jazziana Croaticai Borna Šercar tria. Jazziana Croatica osnovana je sa zamisli očuvanja hrvatske glazbene baštine. Ona je potka za Šercarovu novu hrvatsku jazz glazbu, zvuka koji bi trebao biti autentičan i imanentan podneblju i vremenu u kojem nastaje.

Na toj ideji temelji se i njegov prvi album A Little Book of Notes koji ujedinjuje obrade antologijskih djela hrvatske glazbe poput Bersinih Sunčanih polja i Gotovčeva Kola iz Ere s onoga svijeta, koja je nagrađena diskografskom nagradom Porin u kategoriji za najbolju jazz skladbu nastalu 2010. godine. Drugim albumom Nehaj iz 2012. godine Šercar tematizira povijesne trenutke i krajolike svoje inspiracije, od senjskih uskoka, preko poezije Vladimira Nazora i glazbe Blagoja Berse, od Zemuna do Silbe i Vaganca. Nagrada Porin ovom albumu pripala je za skladbu Melancholy u kategoriji najbolje jazz skladbe.Uspjeh projekta Jazziana Croatica Borna Šercar dijeli s dugogodišnjim suradnicima, sjajnim jazz glazbenicima Vojkanom Jocićem, Zvjezdanom Ružićem i Tihomirom Hojsakom koji će na prvom koncertu Jazz na vrhu izvesti izbor skladbi s ova dva albuma.

Drugim koncertom Borna Šercar predstavlja svoj trio. Nastao je iz zajedničkog muziciranja za jednu komercijalnu manifestaciju, današnjim rječnikom „event“, koji je spojio glazbenike te pjevačicu Sabrinu Hebiri, a ubrzo je uslijedilo i snimanje albuma pod nazivom Event.Njihov repertoar je između jazza i popa, između žanrova s jazzy štihom, obrađen na Šercaru svojstven način. Hitovi Stinga i Stevieja Wondera, ali i Gibonnija i Jinxa te skladba Zvjezdana Ružića i Borne Šercara 100 godina samoće čine program „eventa“ Jazz na vrhu.

Cijeli program možete preuzeti ovdje:Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.