Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Suputnici i sugovornici: Miljenko Jergović

Ciklus razgovora uz izložbu Josip Vaništa: „Ukidanje retrospektive“, utorak, 28. 5. 2013. u 17 sati

Prostor za povremene izložbe, 2. kat

U ciklusu „Suputnici i sugovornici“ uz izložbu Josipa Vanište ovoga utorka razgovaramo s Miljenkom Jergovićem, piscem, pjesnikom, esejistom i publicistom.

Jergović, jedan od najcjenjenijih i najprevođenijih pisaca s naših prostora, u više je navrata pisao o Josipu Vaništi – piscu, slikaru, kroničaru, promatraču... ne skrivajući svoju fascinaciju Knjigom zapisa (2001), „jednom od dražih proznih i proznopoetskih knjiga domaće literature u posljednjih desetak godina“, te Skizzenbuchom (2010) „tihim i neusporedivo elegantnim literarnim remek-djelcem, ispunjenim slikama i fragmentima jučerašnjeg svijeta, prema kojem autor nije sentimentalan, nego ga bilježi portretistički točno.“

U eseju napisanom za publikaciju „Ukidanje retrospektive“, Jergović opisuje Vaništu kao osobu koja opčinjava sugovornika „kratkim rečenicama, udjenutim u eliptične forme, epizode, anegdote“, vrlo brzo privodeći ga vlastitoj formi, podsjetivši ga na „sastavljanje soneta, vrlo pravilnih u stopi i rimi“.

Pozivamo vas da poslušate kako pisac govori o piscu, ali i kako pisac govori o crtaču, jer će Jergović također govoriti o Vaništinim portretima – onima u riječima i onima nacrtanima olovkom, postavljajući temeljno pitanje: Radi li se o istoj osobi koja piše kratke zapise – portrete mjesta, ljudi i događaja – i koja crta portrete književnika, glazbenika, umjetnika? Čak i među „pravim“ crtačkim portretima, primjerice onima Kafke ili Schönberga, postoje tako evidentne razlike, tvrdi Jergović, da se s pravom možemo zapitati radi li se o istoj ruci, istoj misli ili je riječ o više autora.

Kroz razgovor s Miljenkom Jergovićem, u prostoru Vaništine izložbe, vodi Nada Beroš, kustosica izložbe.

Cijena ulaznice: 20 kuna; umirovljenici, učenici i studenti: 10 kuna.
Izlaganje je uračunato u cijenu ulaznice.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.