Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Ivan Marušić Klif, “Volim crtiće“

No galerija, otvorenje u srijedu, 5. lipnja 2013. u 22.00 sati

Što se dogodi kada Klif uzme lik Betty Boop? Ili kad „glumi“ da je Bimbo? Ili pak kad vizualno nam prepoznatljivi znakovi iz svakodnevice poprime, ups, šaljive oblike? Eh, dogodi se urnebesno zabavan i duhovit crtić u koji se može „ući“.

„Volim crtiće“ zapravo je video instalacija upakirana u format animiranog filma.

Rad je inspiriran animiranim filmovima s početka 20. stoljeća: klasičnim narativnim filmovima braće Fleischer i apstraktnim filmovima Oskara Fischingera.

Umjetnik ulazi u irealni svijet crtića te kreće na putovanje tijekom kojeg susreće razne likove. Ubrzo iz irealnog izranja realni svijet, tjerajući aktera na suočavanje s vlastitom svakodnevnicom, i svim ugodnim i neugodnim događajima koje ona nosi. Pritom se Klif referira na vlastitu osobnost, strahove, frustracije i životne radosti, ali i recentne političke i društvene događaje, sve uz pristojnu dozu političke nekorektnosti.

Središnja točka interesa multimedijskog umjetnika Ivana Marušića Klifa nije umjetničko djelo kao dovršena estetska činjenica, nego kao proces, izmjena perceptivnog polja te, u konačnici, iskušavanje dosega vlastite sklonosti eksperimentu. Klif se spremno odazvao pozivu da se okuša u animacijskom pokusu. Naime, projekt je posebno naručen u povodu suradnje zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i Svjetskog festivala animiranog filma, i snimljen je u green screen studiju MSU-a.

Projekt „Volim crtiće“ valja iščitati kao specifičnu poveznicu između suvremene medijske umjetnosti i ranih eksperimenata u animaciji. Na koncu, ovo je Klifovo prvo djelo u kojem istaknutu ulogu, uz dosljedan i prepoznatljiv pristup eksperimentu, preuzima naracija. Stoga, sjedinite i uživajte u Klifovom „crtiću“!

Kustosica: Leila Topić


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.