Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba PROSTOR.I.JA – Mala škola arhitekture 2010-2013.

Školica i predvorje, otvorenje u srijedu, 5. lipnja 2013. u 18 sati

Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture višegodišnji je odgojno obrazovni projekt koji među mladima promiče sadržaje s područja arhitekture i urbanizma.

Projekt su 2010. pokrenuli Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i NoThing productions. Radionice zajedno realiziraju učitelji likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Od početka se u radionice organizirano uključuju i osnovne škole grada Zagreba, bilo u prostorima škola ili izvan njih. Posljednja takva suradnja realizirana je s Pedagoškim odjelom Muzeja suvremene umjetnosti te osnovnim školama Šestine i August Cesarec.

Projekt je interdisciplinarna suradnja učitelja likovne kulture i arhitekata. Obje struke prepoznale su potrebu za upoznavanjem mladih s ovim sadržajima od najranije dobi. Naime, sadržaji s područja arhitekture i urbanizma nisu adekvatno zastupljeni u općem obrazovanju, te mladi ne sječu osnovna znanja za kvalitetan život u neposrednoj životnoj okolini i, što je još važnije, znanja za njezinim oblikovanjem. U širem društvenom kontekstu posljedice su vidljive u negativnom odnosu prema urbanom i arhitektonskom naslijeđu, zagađenju urbanog prostora lošom arhitekturom, nerazumijevanju investitora za potrebama lokalnih zajednica itd.

Kroz igru i praktičan rad učenici pronalaze odgovore na pitanja: kako čovjekove potrebe određuju izgled prostora u kojem boravi i obratno, kakva je povezanost oblika, materijala i funkcije u arhitekturi, kojim materijalima gradimo i koje su njihove konstruktivne mogućnosti, koja je uloga svjetlosti u oblikovanju prostora, što je to urbani prostor i kako ga koristimo, koja je naša uloga u očuvanju kulturne baštine i sl. Dio sadržaja je usmjeren na neposredno okruženje u kojem učenici borave; grad, kvart, škola. Na taj se način mlade želi potaknuti da stvaraju aktivan stav prema urbanom okruženju, kulturnoj i arhitektonskoj baštini te svjesno sudjeluju u njezinu očuvanju.

Izložba kronološki prikazuje aktivnosti koje su se odvijale u Društvu arhitekata Zagreba, osnovnim školama Šestine, A. Cesarec, J. J. Strossmayer, Tin Ujević, Trnsko, na zagrebačkim ulicama, u Kući za ljude i umjetnost Lauba, te zadnju radionicu koja se u Školici Muzeja suvremene umjetnosti organizirala u sklopu aktualne izložbe Josipa Vanište „Ukidanje retrospektive“.

Izložbu organiziraju Pedagoški odjel Muzeja suvremene umjetnosti, Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i NoThing productions.

MSU, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb. Radno vrijeme Školice: uto-ned 11-17, pon zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2013.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.