Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

TRAVERSING THE BALKANS – PROLAZEĆI BALKANOM

izvedba glazbenog sastava Rdeča Raketa, 10. lipnja 2013., dvorana Gorgona u 20 sati

Projekt TRAVERSING THE BALKANS – PROLAZEĆI BALKANOM nastao je u suradnji Austrijskog filmskog arhiva, Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva kulture Republike Austrije i glazbenog sastava Rdeča Raketa.

U projektu zamišljenom kao jedan od priloga većem uključivanju zemalja jugoistočne Europe u kreiranje zajedničkog europskog identiteta, te u sklopu toga predstavljanju zajedničkog filmskog naslijeđa, kao lokalni partner sudjeluje Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka. U suradnji s partnerima iz više zemalja (poput Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Grčke i Turske) bit će održan niz projekcija uz glazbenu pratnju uživo u različitim gradovima regije. U svakom gradu filmski će program biti donekle različit ovisno o tome postoje li o njemu sačuvani filmski materijali. Glazbeni sastav Rdeča Raketa kontinuirano sudjeluje u sličnim projektima te je u sklopu programa CinemaSessions u Beču 2011. već izveo glazbu za projekciju Miletićevog filma Nocturno.

Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka sudjeluje u dvjema komponentama projekta. Sudjelovali su u odabiru filmskih zapisa koji će biti prikazani, stoga ćemo uz filmske zapise o ključnim događajima za povijest ovih prostora poput atentata u Sarajevu i izbijanja Prvog svjetskog rata, između ostaloga imati prilike pogledati i zapise iz Hrvatske, poput filmova Procesija Sv. Duje, Josipa Karamana iz 1911., Kavana Corso Josipa Halle iz 1915. i Komadić savske sezone Oktavijana Miletića iz 1927. godine. Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka također je uz pomoć partnera Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskog doma Vukovar u Vukovaru organizirala projekcije u ova dva grada.

Projekcije nijemih filmskih zapisa nastalih na području Balkana uz živu glazbenu pratnju elektro-akustičnog sastava Rdeča Raketa održat će se 10. lipnja 2013. u 20.00 h u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i 11. lipnja 2013. također u 20.00 h u dvorani Hrvatskog doma Vukovar u Vukovaru.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.