Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

SUPUTNICI I SUGOVORNICI: IVAN ČIŽMEK I NENAD FABIJANIĆ

Ciklus razgovora uz izložbu Josipa Vanište: „Ukidanje retrospektive“

Utorak, 11. 6. 2013. u 17 sati

Prostor za povremene izložbe, 2. kat

U zadnjem razgovoru iz ciklusa „Suputnici i sugovornici“, uz izložbu Josipa Vanište „Ukidanje retrospektive“, temu ćemo proširiti na arhitekturu koja je snažno obilježila Vaništinu osobnost i umjetničko stvaranje na svim područjima – od crteža, preko slika i instalacija do pisanja pisama i zapisa. Razgovarat ćemo s dvojicom arhitekata, dugogodišnjim Vaništinim prijateljima i suradnicima, Ivanom Čižmekom i Nenadom Fabijanićem. Čižmeka uz Vaništu posebno vezuje projekt Kuće Gorgona, o čemu je i pisao u publikaciji uz ovu izložbu, dok je Fabijanićeva najčvršća „poveznica“ s Vaništom srodno promišljanje prostora predstavljanja umjetnosti. Ne čudi stoga što upravo Fabijanić potpisuje arhitektonske i likovne postave nekoliko Vaništinih izložaba, pa tako i ove u Muzeju suvremene umjetnosti.

Ivan Čižmek, arhitekt, urbanist i grafičar, sudionik Novih tendencija, govorit će o edukaciji na Arhitektonskom fakultetu, o Gorgoni i društvu Gorgonaša, o Vaništinoj disciplini pisanja pisama i posebno se osvrnuti na Vaništine crteže za Kuću Gorgona, te načine kako on taj problem razriješava kao arhitekt.

Nenad Fabijanić, jedan od „Vaništinih đaka“, a danas redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu, koji na krajnje suptilan način dijalogizira s Vaništinim prostorom i svjetlom, vertikalama i horizontalama, šupljinama i prazninama, kroz šetnju izložbom „Ukidanje retrospektive“ pokazat će nam kako je i „teškim temama“ moguće napraviti lagani, lebdeći postav, te kako on doživljava ulogu arhitekta u osluškivanju prostora umjetnika.

Razgovor s Ivanom Čižmekom i Nenadom Fabijanićem, u prostoru Vaništine izložbe, moderira kustosica izložbe Nada Beroš.

Cijena ulaznice: 20 kuna; umirovljenici, učenici i studenti: 10 kuna.

Izlaganje je uračunato u cijenu ulaznice.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.