Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

„Ukidanje retrospektive“ bliži se kraju

odbrojavamo dane, ali pozivamo vas na završnicu

U nedjelju, 16. lipnja, posljednji je dan izložbe Josipa Vanište „Ukidanje retrospektive“. U nazočnosti umjetnika, Nada Beroš, kustosica, održat će u 11.00 sati besplatno stručno vodstvo izložbom. Jedinstvena je to prilika da razgledate izložbu koja je pomakla granice i postavila nove standarde u prikazivanju cjelovitosti umjetnikova opusa. Izložba i edukativni programi privukli su mnoštvo posjetitelja svih naraštaja, od najmlađih do umjetnikovih vršnjaka, a kritika ju je jednoglasno nazvala jednom od najvažnijih ne samo u autorovoj biografiji, nego i u domaćoj izložbenoj praksi.

U 13.00 sati u dvorani Gorgona održat će se glazbeni performans "Gorgona u Gorgoni II", multimedijske art skupine Gorgona Nova.Performans je multimedijski projekt koji se sastoji od filma, rock gitarističkog noisea te govorne izvedbe tekstova grupe Gorgona.

GORGONA NOVA je multimedijska art skupina iz Zagreba, koja je osnovana 2009. godine na 50. godišnjicu osnivanja umjetničke grupe GORGONA koju su činili najistaknutiji hrvatski umjetnici 20.stoljeća: kipar Ivan Kožarić, slikari Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, teoretičari umjetnosti Dimitirije Bašičević Mangelos, Radoslav Putar i Matko Meštrović te arhitekt Miljenko Horvat.
GORGONA NOVA je prve dvije godine svog djelovanja radila i pripremala se u potpunoj tajnosti da bi se u javnosti pojavila prvi puta u Noći muzeja, 27.1.2012. u dvorani GORGONA u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, performansom „Gorgona u Gorgoni!“ Glazbeni performans „Gorgona u Gorgoni!“ multimedijski je projekt koji se sastoji od filma, rock gitarističkog noisea te govorne izvedbe tekstova grupe Gorgona iz šezedsetih.Grupa GORGONA NOVA svojim djelovanjem spaja suvremenu umjetnost i popularnu kulturu te svojom „reinkarnacijom“ gorgonaške ideje i gorgonaškog duha, citatima njihovih misli i djela reinterpretira, nadograđuje i odaje počast tim velikanima domaćeg i svjetskog arta.

Grupu GORGONA NOVA čine:

1. JULIJE JEVSCH - tekstovi, glas

2. MARIJAN KNIF - gitara, noise

3. JO VAN- violina

4. ĐU KOŽAR-klavijature

5. RADOSLAVA BASCH - slikanje, sprey

6. DIMITRIJA PUTT- film, kamera

GORGONA NOVA projekt zamišljen je kao work in progress u kojem će se narednih godina povećavati broj članova nukleusa Odjela art rock bend, pojedinačnim „dolaskom“ članova GORGONE, sve do formiranja klasične postave banda (gitara, bubanj, bas, saksofon, violina, vox) koji će profunkcionirati - makar i daleke 2020.(!?) kao klasičan rock sastav unutar cijelog multimedijskog projekta GORGONA NOVA.

Do sada je GORGONA NOVA nastupila na Osječkom ljetu mladih 2012. u Arheološkom muzeju u Osijeku (srpanj 2012.) te na Festivalu NUS 2 u Splitu (siječanj 2013.).

Na jesen se GOROGNA NOVA sprema na turneju po galerijama i muzejima u regiji, a do sada su dogovoreni nastupi u Ljubljani, Varaždinu, Rijeci, Puli, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Budimpešti. Za 2014. godinu planirana je europska turneja po europskim galerijama i muzejima.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.