Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

NITKO NIJE OTOK

Predstavljanje projekta: 20. lipnja 2013. u 21 sat, ispred MSU-a

Uoči Međunarodnog tjedna Helen Keller – tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, koji se obilježava od 24. do 30. lipnja 2013. u čast gluhoslijepe američke književnice i aktivistice Helen Keller, predstavljamo posebno naručen rad za Medijsku fasadu MSU-a, „Nitko nije otok“, umjetnika Pabla Serreta de Ene. Želimo izraziti posebnu zahvalnost Veleposlanstvu Španjolske u Hrvatskoj, bez čije financijske pomoći i suradnje ne bi bilo moguće ostvariti ovaj projekt, svim prevoditeljicama (anđelima u crnom), Tajani Uzun i svim članovima Hrvatskog savez gluhoslijepih osoba DODIR.

Tijekom rezidencijalnog boravka u MSU, krajem 2012., španjolski umjetnik mlađeg naraštaja Pablo Serret de Ena koncipirao je kratki film naslovljen „Nitko nije otok“. Naslov je preuzet iz Meditacija Johna Donna jer je umjetnik smatrao osobito važnim istaknuti potrebu za međuljudskim vezama i komunikacijom. Naime, video je sniman u suradnji s članovima hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba DODIR, koji su, nakon što su upoznali umjetnika i družili se neko vrijeme s njim, pristali doći u studijo Muzeja i stati ispred Pablove kamere. Umjetnik je želio saznati kako se slijepi, slabovidni, gluhi i nagluhi osjećaju u svakodnevnom životu budući da okolinu percipiraju i doživljavaju drugačije od većine te im je komuniciranje specifično. Razgovarajući iz dana u dan s članovima DODIRA-a, zanimalo ga je kako vide boje, kako izgledaju njihovi snovi, žale li za nečim, kako provode dane, o čemu maštaju… Istodobno, iznenadila ga je inicijalna spoznaja da ljudi s kojima želi razgovarati ne mogu komunicirati bez prevoditelja. Stoga su prevoditeljice znakovnog jezika (anđeli u crnom - kako ih zovu) bile važan čimbenik tijekom čitavog projekta, jer su umjetniku tumačile i prevodile poruke šestoro protagonista ovog videa.Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti jedinstven je po mnogo čemu, ali ono što ga, posve sigurno, izdvaja od svih muzeja u regiji, jest Medijska fasada, odnosno ekran koji se proteže čitavim zapadnim dijelom zgrade. Imajući u vidu taj golemi javni prostor, smatrala sam važnim iskoristiti ga i za prenošenje ideja solidarnosti i društvene inkluzije, u skladu s misijom MSU-a kao generatora novih znanja i iskustva. Posredovanjem međunarodne kustoske platforme „Curator's network“, odabrala sam Pabla Serreta de Enu za rezidencijalni boravak u Muzeju zbog njegova specifičnog iskustva rada sa zajednicama, to jest zbog njegove želje da partikularna iskustva najčešće izoliranih grupa transformira, koristeći vizualni jezik, u zajedničko iskustvo. Ovaj put Pablo je misli, želje, snove i nadanja šestoro protagonista učinio vidljivima u javnom prostoru, naglašavajući njihovu želju za kvalitetnijim samostalnim životom i lakšim uključivanjem u društvo.

S članovima DODIRA Muzej ima stalnu suradnju i dobra iskustva; primjerice, jednom mjesečno za njih je organizirano stručno vodstvo tekućim izložbama s prevođenjem na jezik gluhoslijepih osoba. Sigurno je da ćemo ovim projektom dodatno osnažiti tu suradnju i prijateljstvo te se radujemo budućim projektima. No ono što je bitno istaknuti jest činjenica da je video „Nitko nije otok“ ponajprije namijenjen javnom prostoru, užurbanim građanima koji prolaze ispred Muzeja, čekaju autobus ili piju kavu ispred obližnjeg shopping mallaa. Oni vjerojatno ne razmišljaju o tome kako je živjeti u tišini i mraku izolacije. Uoči Međunarodnog tjedna Helen Keller - tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, od 24. do 28. lipnja, želimo podići razinu svijesti, dokinuti ravnodušnost i senzibilizirati najširu publiku za potrebe članova društva koji su zbog društvene isključenosti često nevidljivi.

Kustosica: Leila TopićUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.