Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

BREAKTHROUGH!@MSU

od 22. do 24. lipnja 2013.

Breakthrough!@MSU novi je projekt koji će se odvijati u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti u periodu od 22. do 24. lipnja 2013. godine. U središtu pozornosti je ZVUK te preispitivanje odnosa glazbe i ostalih vidova umjetnosti. Programom su u obuhvaćena stručna predavanja, paneli, performansi, audiovizualne instalacije, video i svjetlosne animacije. Protagonisti projekta su transdisciplinarni umjetnici koji neprestano probijaju granice stvaralaštva.

Breakthrough!@MSU nastaje u prostoru između audio i vizualnih umjetnosti unutar kojeg nastoji potaknuti dijalog, suradnju, razmjenu znanja, iskustava i ideja te doprinijeti razvoju novih umjetničkih praksi. Očekivani rezultati nisu samo produkti koji proizlaze iz ovih procesa, već i širenje entuzijazma prema novom, nepoznatom i drugačijem kao izvoru inovacije i kreativnosti. U nastojanju da oboji festivalski format svježinom i raznovrsnošću umjetničkog izričaja, otvori nove kanale komunikacije te potakne prepoznavanje vrijednosti koje se nalaze izvan glavnog toka kulturnih zbivanja, Breakthrough!@MSU želi privući publiku željnu nesvakidašnjih glazbenih doživljaja i novih načina konzumiranja festivalskih sadržaja.

Program počinje 22. lipnja 2013. otkrivanjem audiovizualne instalcije MIX TAPE, australskog umjetnika Lucasa Abele. Slijedi predavanje austrijske umjetnice Elisabeth Schimane, osnivačice Instituta za arheologiju medija, u kojem će posjetiteljima dočarati svijet čarobnih zvučnih mašina 20. stoljeća te odnos analognog i digitalnog, u vezi s akustikom, zvukom strojeva i digitalnom glazbom. Davor Gazde, splitski glazbenik, publici će predstaviti zvučna razmišljanja o Hansu Richteru kroz komunikaciju s elektroakustičnom glazbom 50-ih i 60-ih godina, kao i s elektronskom glazbom 70-ih. Elisabeth Schimana, tijekom večeri izvest će akustični solo pod nazivom Sternenstaub/Stardust u kojem je publika pozvana na sudjelovanje u zvučnom procesu i pri čemu live-elektronika nudi priliku slušanja pulsa stvaranja. Zagrebački sastav Šumovi protiv valova izvest će svoj suvremeni zvukovni kolaž u kojem se organske tišine isprepliću sa zvučnim krajolicima nastalim na tragu musique concrete, pulsirajućim, ritmičnim i plesnim strukturama svojstvenim kraut rock glazbi, te melodičnim pasažima koji odražavaju estetiku modernijih glazbenih strujanja.

Drugi festivalski dan, nedjelja 23. lipanj, započinje Etheral panelom na kojem sudjeluju predstavnici srodnih projekata iz regionalnog kreativnog okruženja (Austrija, Hrvatska, Srbija) kako bi se potaklo umrežavanje i kreativno razmišljanje kroz suradnju. U večernjim satima koncertno-performerski dio otvara APU - Postmodern Art Ensemble iz Istre, jedinstven umjetnički kolektiv glazbenika, multimedijalnih i video umjetnika koji će se pozabaviti evolutivnim aspektom figuracije glazbenog performansa te procesom kolektivnog kanaliziranja kao geneze glazbenog jezika i sadržaja. Kao kruna koncertnog dijela večeri slijedi nastup pionira američkog minimalizma, svojevrsne institucije noise-avangarde rocka iz New Yorka, Rhys Chathama - s projektom G3. Ljepota i posebnost G3 projekta upravo je u konceptu izvođenja. Chatham će s hrvatskim glazbenicima, članovima sastava poput East Rodeo-a, 7th Spellsa, Peach Pita, Šumova protiv valova i Tobogana, izvoditi svoje kompozicije nadograđujući ih tako elementima lokalne glazbene scene. Završni performans pripada Beat Bustersima i novom multimedijalnom projektu ostvarenom u suradnji s tvrtkom Pro-light. Zvuk, pokret, slika i laserska svijetlost, četiri su elementa kojima će Beat Bustersi manipulirati i nastupiti na krovu zgrade Muzeja suvremene umjetnosti na vrlo nesvakidašnji način.

Posljednji dan, ponedjeljak, 24. lipanj, rezerviran je za jedno, ali vrijedno predavanje Rhys Chathama koji će predstaviti NY downtown (eksperimentalnu) glazbenu scenu i razvoj No Wave pokreta kroz prizmu vlastitog iskustva kao skladatelja i izvođača te jednog od osnivača glazbenog programa u kultnom njujorškom centru The Kitchen. Tijekom trajanja festivala prikazati će se slideovi te video animacije poznatog njujorškog umjetnika Roberta Longoa pod nazivom Pictures for Music, prije svega kao dio koncertnog nastupa G3 Rhysa Chathama.

Pridružite nam se na trodnevnom druženju uz pregršt kvalitetnih događanja na atraktivnim lokacijama u sklopu zgrade MSU-a: multimedijalnoj dvorani Gorgona, platou ispred zgrade, unutrašnjim prostorima Muzeja, te krovu zgrade.

Ulaznice:

25 kn (1 koncert)

40kn (1 dan)

70kn (2 dana)

ULAZ NA PREDAVANJA I PANELE JE SLOBODAN.

Prodajno mjesto: blagajna Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, 10010 Zagreb, +38516052700.

U organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb i tvrtke LAB 852.

Autorica programa: Danijela Oberhofer Tonković / Urednik: Branko Kostelnik

Kontakt za medije:

Danijela Oberhofer Tonković / +385921468065 / danijela.tonkovic@gmail.com

Lucija Grbić / 01 6052 704; 091 739 9006 / lucija.grbic@msu.hr

Više informacija na: www.facebook.com/breakthrough.festival.msu / www.msu.hr

Projekt su podržali:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport – Zagreb

Zagrebački Plavi d.o.o.

Prolight d.o.o.

Medijski patrneri:

Tportal.hr, Muzika hr, Radio Student, Radio 808

Program možete preuzeti s linka u nastavku.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.