Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Performing Gender

Javno predstavljanje i razgovor s umjetnicima u četvrtak, 20. lipnja u 18.30 sati u Dvorani Gorgona.

Radionica Performing Gender održava se od 14. do 20. lipnja u postavu „Zbirki u pokretu“.

Novi EU projekt Queer Zagreb Sezone koji istražuje pitanja seksualnosti i roda u muzejima suvremene umjetnosti

Performing Gender je novi europski projekt koji provodi udruga Domino kroz Queer Zagreb Sezonu u suradnji s Gender Bender festivalom iz Italije, Dutch Dance festivalom iz Nizozemske te Paso a 2 koreografskom platformom iz Španjolske. Tijekom dvije godine, šesnaest umjetnika iz Hrvatske, Italije, Španjolske i Nizozemske boravit će na rezidencijama u europskim muzejima suvremene i moderne umjetnosti, i provodit će istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusu i izloženim kolekcijama partnerskih muzeja.

Prvi dio projekta provodi se u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti od 14. do 20. lipnja, te organizacijom Moja zemlja Štaglinec. Umjetnici koji sudjeluju u ovoj fazi projekta, Poliana Carolina Campos Vieira Lima, Moisio Lina Cecilia, Jan Martens te Siniša Labrović, će tjedan dana provesti u Zagrebu na radionicama i u istraživačkom radu uz predavanja stručnjaka o temi seksualnosti, roda i načinima prezentacije različitosti u suvremenoj umjetnosti, s ciljem stvaranja novih produkcija tijekom sljedeće dvije godine. Predavanja tijekom rezidencije u Hrvatskoj će držati Zvonimir Dobrović, Tihomir Milovac, Iva Nerina Sibila, Gordan Bosanac, Davor Mišković i Bojana Radulović, a radionice će voditi Jasna Žmak.

"Riječ je o jedinstvenom projektu u Europi, i novom načinu na koji muzeji mogu otvoriti suvremeni dijalog publike i muzejskih kolekcija i postava. Stoga nam je drago da je zagrebački MSU dio projekta, uz bok muzejima u Bologni, Maastrichtu i slavnom muzeju Reina Sofia u Madridu. Vjerujemo da će ovaj projekt imati izvrsne umjetničke rezultate i da će otvoriti prostore za trajnu suradnju festivala i muzeja u ovoj mreži." Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb SezonePerforming Gender.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.