Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Via Nova via MSU Zagreb / Nitko to ne bi smio vidjeti; performans Drop Dead

utorak, 2. srpnja u 18.00, prostor "Zbirke u pokretu"

19.00 – performans Katarine Stegnar Drop Dead, Dvorana Gorgona

VIA NEGATIVA (Slovenija)

VIA NOVA via MSU Zagreb / Nitko to ne bi smio vidjeti


Međunarodno priznat slovenski kolektiv Via Negativa, s kojim je Eurokaz već surađivao na nekoliko projekata (posebno se ističe koprodukcija Viva Verdi), u sklopu festivala predstavio je 2010. u Muzeju suvremene umjetnosti svoj najambiciozniji projekt Via Nova – seriju solo performansa koji se zasnivaju na prizorima ostvarenim u kolektivnim scenskim cjelinama o sedam smrtnih grijeha iz razdoblja 2002–2008. Izdvojeni iz svoga kazališnog konteksta, postavljeni su u novi – kontekst izložbe i muzejskog postava Zbirke u pokretu, dakle, među djela suvremene umjetnosti.
U tom kontekstu performer Via Negative napušta svoj dosadašnji referencijalni okvir (smrtni grijeh), napušta kazališnu predstavu (kolektivni stvaralački čin) i predstavlja se kao samostalni autor: svoj rad potpisuje svojim imenom, daje mu vlastiti naslov (značenje) i individualno izlaže sebe i svoj rad. Performer deklarativno istupa iz polja izvođača scenske umjetnosti i traži da se kao autor zabilježi u polju suvremene vizualne umjetnosti: spokojno izlaže svoju akciju kao artefakt u izložbenim prostorima MSU-a. Performans postaje „samo“ postupak njegova stvaranja, a ono što ostaje iza performansa postaje bitnije od aktivizma performansa. Upravo zbog specifičnosti prostora Muzeja i koncepcije njegova postava, odvijanje toga jednokratnog događaja dobiva i jedinstveni naslov Via Nova via MSU Zagreb. Pod tim naslovom videozapisi performansa postali su dio Zbirke medijske umjetnosti MSU-a, a od 2. srpnja pod naslovom Nitko to ne bi smio vidjeti bit će uvršteni u Zbirke u pokretu, stalni postav MSU-a.
Ovu videoinstalaciju možemo nazvati „implozijom sjećanja“ na sve ekscesne i transgresivne radnje – sjećanje na golotinju, krv, spermu, znoj i urin kojim su peformeri Via Negative natopili slovenske i europske pozornice u posljednjih deset godina. Instalacija ne slijedi kronologiju, niti želi biti detaljna dokumentacija njihova rada. U prednjem se planu pokazuje dvanaest videoklipova (performansi iz kolektivne prezentacije Via Nova via MSU Zagreb) koji se bave pitanjima o značenju i poziciji umjetnika (i gledatelja) u modernom društvu spektakla. Pozadina instalacije sastoji se od 25 fragmenata iz osam performansa koji su dio serije o sedam smrtnih grijeha (2002–2008) – i svi su projicirani istovremeno.

Drop Dead
Drop Dead, solo performans Katarine Stegnar, koji slijedi nakon otvaranja izložbe, govori o smrti. „Što biste željeli jesti kao svoju posljednju večeru? Gdje biste i kako htjeli biti pokopani? Tko bi trebao doći na pogreb? Tko će držati govore? Koja će muzika svirati? Koje su vaše posljednje riječi?“ To su pitanja koja Katarina tiho postavlja izabranom gledatelju, koji je, nakon tog kratkog razgovora, zamoljen umrijeti u njezinu krilu. Smrt je duboko intimno iskustvo, ali istovremeno i spektakularna senzacija. Katarina igra obje strane smrti: „Rekli su mi da ću proći kroz tri faze umiranja: prva je negiranje, druga je ljutnja i na kraju prihvaćanje.“ Smrt je konačni spektakl samo za one koji gledaju izvana. Drop Dead predstava je u kojoj svi, sada ili poslije, moramo sudjelovati: izvođač postaje leš, publika postaje pogrebnik, a predstava pogreb.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.