Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Sira,vrhnja, sira, vrhnja... Vive le fromage au lait cru!

Akcija Kristine Leko u suradnji s mljekaricama Jagicom Levak, Renatom Kostibol i Anom Pavlic, u prihvatilištu Crvenog križa za beskućnike u Velikoj Kosnici, u povodu ulaska u EU.

Na inicijativu Kristine Leko u nedjelju, 30. lipnja 2013, mljekarice Jagica, Renata i Ana podijelile su sto sireva i sto mjerica vrhnja beskućnicima u Velikoj Kosnici. Sjećate se: prije desetak godina govorilo se da mljekarice neće smjeti na tržnicama prodavati sir i vrhnje kad uđemo u EU? U međuvremenu taj je problem riješen, mljekarice su, zahvaljujući umjetničkom projektu „Sir i vrhnje“, dobile hladnjake i ušle u Europu. Mlađe nastavljaju raditi, iako ukupni broj mljekarica ipak opada, kao i broj njihovih kupaca.


Ovom akcijom darivanja sira i vrhnja stanarima prenoćišta, umjetnica i mljekarice ukazuju na posljedice gospodarske krize, ali i pokazuju kako elementarna ljudska solidarnost ne smije biti zaboravljena na uštrb velikih riječi o svijetloj budućnosti.
Dok su stanari zahvaljivali mljekaricama na siru i vrhnju, medicinska sestra, Tina Agatić i pomoćnik ravnatelja Zvonko Mlinar, saželi bi u dvije-tri rečenice poneku životnu priču ljudi koji nemaju dom. Gesta darivanja tradicionalne hrane za njih je više nego simbolična: nisu ih baš svi zaboravili.


„Sir i vrhnje“ projekt je umjetnice Kristine Leko započet 2002. godine u suradnji s udrugom [ BLOK ] – kao inicijativa za zaštitu zagrebačkih mljekarica i njihova običaja proizvodnje i prodaje sira i vrhnja kao izvornog proizvoda kontinentalne Hrvatske u trenutku otvaranja pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju. Tijekom 2002/2003. godine realizirano je opsežno istraživanje, niz akcija u javnom prostoru, izložba u Galeriji PM, te manja medijska kampanja. S namjerom da potakne javnu diskusiju o problemu, pokrenut je website s bazom podataka i osobnim stranicama mljekarica sa šest zagrebačkih tržnica, te s bogatom statistikom o životu i radu više od 450 intervjuiranih mljekarica. U namjeri da se utječe na stvaranje administrativnih i političkih odluka vezanih uz daljnji opstanak mljekarica, organiziran je okrugli stol pod nazivom „Mogu li zagrebačke mljekarice ući u EU“. Projekt je imao znatan odjek u političkim krugovima: neki su političari kopirali umjetničke akcije, dok su drugi koristili temu u dnevno-političke svrhe. Tematskom orijentacijom kao i umjetničkom strategijom projekt je jedinstven na hrvatskoj suvremenoj umjetničkoj sceni i utjecao je kako na položaj samih mljekarica, tako i na umjetničku produkciju mlađih generacija, te je nagrađen brojnim nagradama.
Akcija „Sira,vrhnja, sira, vrhnja... Vive le fromage au lait cru!“ simboličan je čin obilježavanja ulaska Hrvatske u EU, te posve realistično propitivanje što nam donosi nova politička, društvena i ekonomska promjena. Valja se nadati da će te promjene pozitivno djelovati na politički i ekonomski život, te očuvati kulturni identitet lokalnih zajednica i hrvatskog društva u cjelini.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.