Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Boris Ljubičić: Samo plakati / Only posters

No galerija, 12. 7. - 25. 8. 2013.

Boris Ljubičić, međunarodno priznati grafički dizajner, aktivan je istraživač već četrdesetak godina na polju vizualnih komunikacija i dizajna. Njegovi radovi prisutni su svim kategorijama, poput oblikovanja vizualnog identiteta, plakata, knjiga, tipografija. Neki su projekti cjelovitošću i opsežnim dizajnerskim zahvatima pridonijeli promicanju vizualnog komuniciranja i grafičkog dizajna i izvan Hrvatske.
Izložba u No galeriji MSU-a predstavlja pedesetak plakata u rasponu od 1970-ih godina do danas. Izbor radova uključuje plakate različitih tema, od muzejskog, političkog, kazališnog, koncertnog do sportskog. Za mnoge od njih autor je bio nagrađen međunarodnim i hrvatskim priznanjima. Riječ je o plakatima iz kojih se iščitava razvoj njegova specifičnog vizualnog jezika. Povod za izložbu je autorova donacija plakata jer će po završetku većina radova postati dijelom fundusa MSU-a.
Diplomiravši slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, zatekao se u ozračju Nove umjetničke prakse i razvoja konceptualne umjetnosti na ovim prostorima sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Stoga, Ljubičić ubrzo, poput mnogih iz generacije školovane na ALU, odbacuje "lijepu umjetnost " i opredjeljuje se za "neslikanje". Njegov je put dizajn i vizualne komunikacije konceptualnog izričaja.
Nezaobilaznu društvenu ulogu i odgovornost grafičkog dizajna autor naglašava u svojim radovima kao i u mnogim javnim istupima i predavanjima s ciljem osvještavanja javnosti o potrebi kvalitetnog dizajna u javnom području.
Velikom produktivnošću, angažmanom i medijskom prisutnošću gradio je svoje mjesto na hrvatskoj i svjetskoj dizajnerskoj sceni trajnim zalaganjem za promicanje hrvatskog vizualnog identiteta i pravovremenim reagiranjem na izazove društva koje se neprestano mijenja.
Ovom donacijom omogućen nam je uvid u samo jedan mali segment autorovog stvaralaštva koji će nedvojbeno obogatiti fundus MSU-a. Taj autorski opus, u kojem je svojim dizajnerskim pristupom mijenjao standardne oblike shvaćanja i poimanja dizajna, te utjecao na buduće naraštaje grafičkih oblikovatelja, pružit će mogućnost za daljnje istraživanje Ljubičićevog opusa.

Kustosica: Kristina Bonjeković Stojković

Deplijan izložbe u PDF formatu možete pogledati u nastavku:Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.