Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Zbirke

Arhiv Tošo Dabac

Arhiv Tošo Dabac čini gotovo 200 000 negativa, oko 2000 autorskih povećanja, vrijedna fotografska oprema, biblioteka te hemerotečna građa koja se nalazi u nekadašnjem ateljeu legendarnoga zagrebačkog fotografa Toše Dabca. Arhivska građa, osim umjetničke ima i iznimnu dokumentarnu vrijednost, budući da svjedoči o povijesti Zagreba i Hrvatske. Fotografski opus Toše Dabca, u cijelosti sačuvan u Arhivu, obuhvaća širok tematski raspon, od portreta, umjetničkih djela i gradskog života do pejzaža i folklora.

Atelje Toše Dabca je u razdoblju njegova djelovanja bio kultno okupljalište umjetnika i intelektualaca okupljenih oko grupe EXAT 51, Muzičkog bijenala i Novih tendencija - u dinamično vrijeme kada se Zagreb zbog aktivnosti koje je inicirala tadašnja Galerija suvremene umjetnosti, a današnji Muzej, upisuje na kulturnu kartu Europe. Nakon Tošine smrti, 1970. godine, njegov atelje, preimenovan u Arhiv Tošo Dabac, nastavlja voditi umjetnikov nećak i nasljednik, i sam poznati fotograf Petar Dabac. Dabac 1980. godine u Arhivu osniva galeriju u kojoj priređuje izložbe i radionice svjetski poznatih autora.

Od tada su vrata Arhiva širom otvorena hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, znanstvenicima i istraživačima, koji se često koriste fotografskim naslijeđem Toše Dapca, bilo zbog njegove umjetničke ili povijesne vrijednosti.

Arhiv je u ožujku 2006. otkupio Grad Zagreb i dao ga na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti, što je stvorilo uvjete za stručnu obradu te opsežne i zaokružene građe kojoj tek predstoji zauzimanje zasluženog mjesta u povijesti svjetske fotografije.

Arhiv Tošo Dabac upisan je 2002. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Informacije za posjetitelje:

Arhiv Tošo Dabac nalazi se u Ilici 17 u Zagrebu, a uz prethodnu je najavu otvoren zainteresiranim posjetiteljima srijedom od 12-16 sati.

Voditeljica: Marina Benažić, kustosica

e-mail: arhiv.toso.dabac@msu.hr

Marina Benažić e-mail: marina.benazic@msu.hr

tel: 01/48 33 677


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.