Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

2Fik: queer intervencija na Hrvatskom narodnom preporodu

Predstavljanje rada kanadskog umjetnika 2Fika održat će se 8. kolovoza 2013. u prizemlju MSU-a u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Multidisciplinarni umjetnik čiji se rad bavi pitanjima identiteta, integracije i imigracije, interpretirao je djelo Hrvatski narodni preporod Vlahe Bukovca, a rad će nakon izlaganja biti predložen za donaciju muzejskoj Zbirci. “Na predstavljanju očekujem puno smijeha i rasprave o zastupljenosti razlika u spolu, vjeroispovijesti ili seksualne orijentacije.” – rekao je umjetnik koji Hrvatski narodni preporod koristi kao inspiraciju ne bi li stvorio alegorijske likove koji pripovjedaju o njemu samome, ali i o susretu različitih kultura. 2Fik istražuje jaz koji može nastati između osjećaja pripadnosti pojedinca određenoj kulturi i svjetonazornog odmaka društva prema pojedincu, a ovaj rad je nastao u okviru rezidencijalnog programa kojeg organizira Queer Zagreb.

Rezidencijalni programi su nova programska linija Queer Zagreba. Riječ je o cjelogodišnjem programu umjetničkih, istraživačkih i razvojnih rezidencija, a od siječnja u Hrvatskoj su boravili umjetnici iz Kolumbije, Brazila, Južne Koreje, SAD-a i Crne Gore. Do kraja godine su planirane još brojne rezidencije, uključujući one za francuske, australske i američke umjetnike.

Sličnu suradnju započinju i s Australijom, pa će nakon australskih umjetnika Matthewa Daya te Rhionnana Newtona, koji će boraviti u Hrvatskoj u rujnu, u Australiju otputovati Petra Zanki. Ove međunarodne suradnje dio su snažne programske odrednice Queer Zagreba i udruge Domino u vidu otvaranja mogućnosti za domaće umjetnike da predstave svoj rad u širem međunarodnom kontekstu. Udruga Domino je u tom pogledu vodeća domaća organizacija u kulturi po broju suradnji i platformi promocije hrvatskih umjetnika u inozemstvu. Važno je napomenuti da je udruga Domino kroz Queer Zagreb Sezonu te festival Perforacije inicirala i pokretanje Balkanske mreže za izvedbene umjetnosti upravo s ciljem veće vidljivosti umjetnika ne samo iz Hrvatske, već i iz regije, na nekim od najbitnijih sajmova za izvedbene umjetnosti (Seoul, Montreal, Tokyo, New York, Adelaide). A upravo tijekom gostovanja na Cinarsu u Montrealu, jednom od najvećih sajmova za izvedbene umjetnosti, došlo je do ideje za projekt "queer reinterpretacije Hrvatskog narodnog preporoda" Vlahe Bukovca, koji upravo u Zagrebu realizira kanadski umjetnik 2Fik u suradnji s MSU-om.

Program rezidencija se provodi kao dio platforme This is a Domino project i nastavlja se intenzivno do kraja godine, u suradnji s mnogim drugim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.