Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

UMJETNIK NA ODMORU_2013. / II.

No galerija, otvorenje 30. kolovoza 2013. u 20.00 sati

Izložba Umjetnik na odmoru_2013. dio je istoimenog projekta koji se tijekom srpnja i kolovoza ove godine, drugi put, odvija u Hrvatskoj, u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ovogodišnji projekt odvijao se u prostorima hotelijerske tvrtke Valamar, koja je partner Umjetnika na odmoru_2013. Na izložbi u MSU-u predstavljeni su radovi jedanaest umjetnika koji su sudjelovali u projektu i ostvarili nova djela.
Kao i prošle godine, na radnom su odmoru bili suvremeni umjetnici međunarodnog ugleda – Željko Kipke (Hrvatska), Dan Perjovschi (Rumunjska), Rudolf Sikora (Slovačka), Zdisław Sosnowski (Francuska), Ben Patterson (SAD), Eric Anderson (Danska), Marko Pogačnik (Slovenija), Oleg Kulik (Rusija), Živko Grozdanić Gera (Srbija), Plavi nosovi (Rusija) i Balint Szombathy (Mađarska). Uz njih, gosti programa su i teoretičari, kustosi i likovni kritičari Ješa Denegri (Srbija), Feđa Vukić (Hrvatska), Henry Meyric Hughes (Velika Britanija), Petar Čuković (Crna Gora) i Julia Fabényi (Mađarska).
Drugo izdanje Umjetnika na odmoru by Valamar započeo je istaknuti hrvatski slikar i multimedijalni umjetnik Željko Kipke. Tijekom odmora Kipke je snimio film "Srebro, srebrenije od srebrnog", koji je remake njegova filmskog uratka iz 1985. godine.
Potom je u Poreč stigao vodeći rumunjski suvremeni umjetnik Dan Perjovschi, poznat po crtežima na tragu karikature u kojima provlači ironične, pa čak i cinične komentare o politici i društvu. Perjovschi je, odmarajući se, iscrtao još jednu u nizu svojih čuvenih bilježnica koje su vrlo cijenjene i postale su poželjni muzejski primjerci u zbirkama najpoznatijih svjetskih muzeja. Njegov porečki dnevnik sadrži stotinjak crteža u kojima umjetnik osim crtica s plaže, prikaza kupača i drugih opažanja, aludira i na politički kontekst Hrvatske, njezinu komunističku prošlost te europsku sadašnjost i budućnost.
U trećem tjednu gostovali su pioniri istočnoeuropske konceptualne umjetnosti: Rudolf Sikora i Zdisław Sosnowski, a u četvrtom provokativni ruski umjetnici – sibirska umjetnička grupa Plavi nosovi i kontroverzni umjetnik i kustos Oleg Kulik. Svi su ti međunarodno poznati umjetnici slavu stekli radikalnim i kritičkim odnosom prema društvu, ponajprije prema tranzicijskoj Rusiji.
Oleg Kulik svjetsku je pozornost stekao nizom performansa u kojima je u ulozi psa ironizirao tretman i iskustva istočnoeuropskih umjetnika na Zapadu i u domovini. Provodio je dane vezan lancem za pseću kućicu, uhićen zbog fizičkih napada i ugriza posjetitelja koji se nisu pridržavali istaknutih upozorenja ili zbog sprečavanja ulaska na izložbe. Kulik je sredinom devedesetih postao ikona problematičnih procesa spajanja suvremene umjetnosti europskog istoka i zapada. U Zagrebu je izlagao dva puta: 1999. na izložbi ukrajinske suvremene umjetnosti "Budućnost je sada" kada je u HDLU izveo performans "Bijeli čovjek, crni pas", što je izazvalo lavinu reakcija u javnosti i 2002. godine na izložbi „Sustav koordinata - ruska suvremena umjetnost“, zajedno s važnim ruskim umjetnicima među kojima je bila i grupa Plavi nosovi.
Plavi nosovi osnovani su 1999. s bazom u Novosibirsku, a ime grupe u anglosaksonskom slengu označava puritance, odnosno osobe koji smatraju da imaju pravo određivati kako se drugi trebaju privatno ponašati. U svoje provokativne performanse i multimedijalne radove dvojac često uključuje prijatelje, rodbinu i obitelj i time demistificira elitizam umjetničke pozicije.
Vrhunac prvoga dijela projekta Umjetnik na odmoru_2013. bila je jednodnevna izložba naslovljena "Tranzicija" održana 28. srpnja u Villi Polesini u Poreču na kojoj su predstavljeni video radovi Plavih nosova i Kulika, zajedno s dosad neviđenim kolažima iz 1990-ih Josipa Vanište, doajena hrvatske konceptualne umjetnosti.

Eric Anderson, Marko Pogačnik, Živko Grozdanić, Balint Szombathy i Benjamin Patterson tijekom kolovoza u sklopu projekta Umjetnik na odmoru _2013. izveli su radove: Eric Anderson_Half the available, Marko Pogačnik_Istraživačka priprema za litopunkturni projekt Istra prije Istre, Balint Szombathy_Mapiranje povijest.
Eric Anderson (rođen u Antwepenu 1940) sudionik je ranog Fluxusa. Nastupao je 1962. na Fluxorum festivalu u Copenhagenu. Benjamin Patterson (rođen u Pittsburghu 1934) sudjelovao je na ranim festivalima Fluxusa.

Izložba Umjetnik na odmoru drugi se put održava u MSU i tako pruža mogućnost da i zagrebačka publika stekne uvid u taj jedinstveni projekt.

Glavni medijski pokrovitelj Večernji list.

Izložba je otvorena do 4. rujna, a ulaz je besplatan.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.