Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Nikola Ukić uskoro izlaže u No galeriji

27. 9. – 18. 10. 2013.

Tijekom ljeta Nikola Ukić, riječki kipar s düsseldorfskom adresom, bio je na rezidencijalnom boravku u MSU i stvarao nove skulpture za predstojeću izložbu.

U servisnom dvorištu Muzeja proces rada podsjećao je na eksperimente drevnih alkemičara. Umjetnikov izbor materijala zasnovan je na njihovu potencijalu da se mijenjaju skulpturalnim procesom ili da se uopće samim procesom utjelove. Radikalni kiparski postupak – da skulpturalnu formu razvija tijekom procesa nastanka materijala – posebno je izražen u njegovu načinu upotrebe poliuretana. Krpama, folijama ili držačima, Ukić usmjerava taj ekspandirajući materijal u različite smjerove, pri čemu je intervencija moguća samo u kratkom vremenu kada je materijal u fazi između dva agregatna stanja. Pri nastajanju tih skulptura i oblik i materijal su u istoj mjeri iskonski; oni stupaju u međusobni dijalog. Stoga je skulpturama inherentan dah stvaranja, u kojima se osjeća spontano djelovanje, stvaranje i permisivno dopuštanje stvaranja.

U najnovijim radovima Ukić lijeva poliuretan na foliju, koja je prethodno obrađena slikovnim motivima. Poliuretan se na fleksibilnom negativu nepredvidivo širi, te se u procesu očvršćivanja povezuje s apliciranom slikom. Pri tome preuzima skulpturalnu formu, koja je istovremeno nosač slike. Za razliku od klasičnog kiparskog procesa, pri kojem kipar pomno oblikuje formu, a materijal prethodi procesu oblikovanja, ovdje materijal i forma nastaju u procesualnom dijalogu između pokreta kipareva tijela i teško predvidivog širenja materijala. Sintezom skulpture, slikovnog predloška i performansa, nastaje nova plastička stvarnost koja simulira vanjski svijet, a pri tome zadržava trag kretanja ljudskog tijela.

Nikola Ukić rođen je 1974. u Rijeci. Nakon studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odlazi u Düsseldorf, gdje je diplomirao kiparstvo na Umjetničkoj akademiji 2004. godine. Uz brojne samostalne i skupne izložbe na kojima je izlagao u Hrvatskoj i Njemačkoj, dobitnik je stipendija za rezidencijalne boravke u Francuskoj i Njemačkoj. Djela mu se nalaze u muzejskim i privatnim zbirkama. Živi i radi u Düsseldorfu.


Kustosica: Nataša Ivančević


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.