Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Damir Bartol Indoš / Tanja Vrvilo: Američki atentator

srijeda, 18. 9. 2013. u 20.00 sati PREMIJERA
četvrtak, 19. 9. 2013. u 22.00

Američki atentator drugi je dio dokumentarističke trilogije Svaka revolucija je bacanje kocke, Zagreb 1911.-1914., autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo. Trilogija polazi od stvarne tragične povijesti hrvatske književno-revolucionarne mladeži u razdoblju 1912-1914, za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, te nepoznatih događaja koji su doveli do atentata u Sarajevu i Prvog svjetskog rata, za rad na eksperimentalnoj formi političkog kazališta. Njihov rad nastoji promisliti materijalističku povijest medijskog djelovanja u kazalištu i koncept izvedbene umjetnosti izvan kazališnih načina proizvodnje, kao odnosa između teatralnosti i gole egzistencije, te teatralnosti i medija. Godine 2011. su predstavili Cefas, a 2014. će zaključiti trilogiju s Tosca 914. Američki atentator slučaj je konstruiran od strane tadašnjih hrvatsko-američkih novinskih medija s radnikom Stjepanom Dojčićem kao tragičnim protagonistom, koji je emigrirao u SAD (Kenosha) 1909. i vratio se 1912. da bi počinio atentat na hrvatskog bana Slavka Cuvaja. Izveo je 18. kolovoza 1913. pokušaj atentata na novog bana Ivana Skerletza u zagrebačkoj katedrali. Dokumentarni materijali iz medija i novina, te fotografije, pisma i izvješća sa suđenja će biti izvedeni i medijalizirani na panoptičkoj inspekcijskoj sceni.

Damir Bartol Indoš jedan je od članova Kugla glumišta, kazališne grupe zaslužne za stvaranje tradicije performansa, uličnog, avangardnog, tjelesnog, zaumnog teatra. Godine 1988. započinje samostalnu karijeru, te sa svojim performansima sudjeluje na mnogim festivalima.

Tanja Vrvilo diplomirala je glumu u Zagrebu gdje, osim što glumi i predaje, prevodi i piše tekstove o filmu i kazalištu te uređuje filmske programe. Osnivačica je i umjetnička direktorica međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva “Filmske mutacije: festival nevidljivog filma“.

authors /autori: Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo;

izvođači /performers: Mislav Čavajda, Vilim Matula, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Ana Hušman, Ivan Marušić Klif; suradnica / collaborator: Diana Meheik; stručni savjetnik / advisor: Branko Matan; video-zvučna instalacija / sound-video installation: Ivan Marušić Klif; film i video / film and video images: Ana Hušman; šahtofonija / schachtophonia: Damir Bartol Indoš; svjetlo / light: Damir Kruhak, Damir Bartol Indoš; koprodukcija / co-producers: DB Indoš House of Extreme Music Theatre, SC – Teatar &TD, Perforacije, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Cijena ulaznice 50 kuna; može se kupiti na mjestu izvedbe sat vremena prije predstave.

(urednik, mr.sc. Branko Kostelnik, producent MSU)


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.