Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Premijera romantične drame "Prije ponoći"

petak, 20. rujna u 20 sati u Metropolisu

Film Prije ponoći (Before Midnight) djelo je redatelja Richarda Linklatera s Julie Delpy i Ethanom Hawkeom u glavnim ulogama. Riječ je o trećem dijelu trilogije koju čine filmovi Prije svitanja (Before Sunrise, 1995), dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju režiju na Filmskom festivalu u Berlinu i Prije sumraka (Before Sunset, 2004), nominiran za Oscara za najbolji adaptirani scenarij. Film je imao svjetsku premijeru na filmskom festivalu Sundance, a europsku na Berlinaleu.

Gotovo dva desetljeća prošlo je otkako su se Amerikanac Jesse i Francuskinja Celine prvi put sreli u vlaku za Beč, a devet godina nakon zadnjeg susreta s njima pratimo ih na ljetovanju u Grčkoj, gdje razgovaraju o životu i ljubavi. Imaju dvije blizanke, a Jesse je i otac sina tinejdžera Hanka koji živi u Chicagu s njegovom bivšom suprugom koja je s njima također na ljetovanju. Jesse je pisac koji se nada uspjehu i karijeri, a Celine je taman na poslovnoj prekretnici…

Richard Linklater (Houston, Texas, SAD, 1960) samouki je redatelj i scenarist, među pionirima američkog nezavisnog filma devedesetih godina a ujedno i inaugurator mnogih ondašnjih mladih talenata i zvijezda (Giovanni Ribisi, Rory Cochrane, Steve Zahn, Parker Posey) a naročito često u njegovim filmovima glumi Ethan Hawke. Karakteristike njegovih filmova prikazi su mladeži i njihove (sub)kulture i generacijske pobune kroz mahom verbalna filozofsko-moralna propitkivanja, niskobudžetni su i vrlo se često odvijaju unutar jednoga dana. Režirao je i filmove Munjeni i zbunjeni (Dazed and Confused, 1993), SubUrbia (1996), Braća Newton (The Newton Boys, 1998), Probuđeni život (Waking Life, 2001) – dobitnik nagrade CinemAvvenire na Filmskom festivlu u Veneciji, Tape (2001) – dobitnik nagrade Laterna Magica na Filmskom festivalu u Veneciji, Rock'n'roll škola (The School of Rock, 2003), Fast Food Nation (2006), Replikator (A Scanner Darkly, 2006).

Kao uvodni kratki film biti će prikazan dobitnik nagrade euromediteranskih filmskih kritičara FEDEORA za najbolji film u programu Kratka Pula 60. Festivala igranog filma u Puli, petominutni film Kava s džemom redatelja Filipa Peruzovića.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.