Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Multimedijski projekt „Richterov pogled“

Zbirka Richter, 26. rujna - 23. studenog 2013.

Fotografije Tomislava Šmidera, video i audiovizualni performans Bojana Gagića

„… grupa svojim glavnim zadatkom smatra usmjerenje likovnog djelovanja prema sintezi svih likovnih usmjerenja – kao prvo i, kao drugo, davanje eksperimentalnog karaktera radu jer se bez eksperimenta ne može zamisliti progres kreativnog pristupa na području likovnih umjetnosti“

Iz Manifesta EXAT-a

Dokumentirajući radove umjetničke Zbirke Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, smještene na Vrhovcu 38, Tomislav Šmider, prema vlastitim riječima, bio je fasciniran načinom na koji je Vjenceslav Richter organizirao prostor svojih skulptura i objekata. Promatrajući radove kroz objektiv fotoaparata, pred njim su se otvarali novi svjetovi: međuigre punog i praznog prostora, pomičnih gradbenih elemenata, te dakako, svjetla i sjene. Možda i zbog činjenice da izvanredni dosezi i učinci Richterovih radova nerijetko ostaju skriveni površnom promatraču, Šmider je želio solarizacijskim procesima naglasiti pojedine detalje Richterovih radova. Proces solarizacije, prema autorovima riječima, dodatno bi istaknuo elemente koji grade elastičnu formu primjerice Richterovih sistemskih skulptura. Uz to, s obzirom da je ishod solarizacijskog procesa uglavnom nepredvidiv, Šmider je pristupio fotografiranju Richterovih skulptura želeći osnažiti eksperimentalni značaj u svom fotografskom radu.

Solarizacijski učinak, koji naglašava kontrast svijetlih i tamnih dijelova fotografije, dobiva se pripuštanjem svjetlosti tijekom razvijanja filma. Solarizacijski učinak bio je poznat već i Daguerreu te se smatra jednim od najranijih fotografskih efekata. Ipak, upravo su Man Ray i Lee Miller usavršili i popularizirali taj postupak premda, prema fotografskim publikacijama iz 19. stoljeća, razvidno je kako je ovaj fenomen otkriven mnogo puta iznova, kad god bi rani fotografi nehotice pripustili svjetlost u mračnu komoru radeći na filmu ili fotografskim pločama.

Možda je i suvišno napisati da se solarizacijski procesi danas mogu uspješno oponašati koristeći efekte digitalnih fotoaparata, odnosno kompjutorskih programa. Stoga, valja imati na umu kako koristeći „povijesne“ postupke, autor propituje pukotine između „stare“ kemijske tehnologije i nove digitalne, tražeći odgovor na pitanje kako i zašto koristiti tamnu komoru u vrijeme vladavine digitalne fotografije. Uz to, autor ovim ciklusom potkrepljuje svoj stav da je razlika između analogne i digitalne fotografije tek jedan od čimbenika u mnogo širem kontekstu kontinuiteta i razvoja fotografskog medija. Solarizacijski postupci primijenjeni na fotografijama Richterovih radova traže od nas da se zapitamo kako i kada koristimo određenu tehnologiju, te naravno, zašto i u koju svrhu.

Multimedijski umjetnik Bojan Gagić također propituje uporabu tehnologija, ali njega više zanima hibridizacija i prožimanje optičkih i vizualnih fenomena. Tako se Gagić u videoradu Richterov pogled bavi perspektivama i detaljima vrta sa skulpturama ispred obiteljske kuće Richter. Gagićev rad karakterizira kompleksno sagledavanje plastično-prostorne stvarnosti gdje odlučujuću ulogu igra odnos zvuka, svjetlosti i tijela. Stoga je vrt Zbirke Richter prikazan kroz poziciju međuprostora, odnosno kao prvi prostor u kojem posjetitelj percipira koncept privatne i javne sfere, prostor gdje se događa promjena u vizualnoj percepciji, u ritmu hoda, odnosno zvučnom registru. Uz video rad, Gagić će u vrtu Zbirke Richter, u povodu otvorenja projekta, realizirati audiovizualni performans kombinirajući zvuk, glazbu i obojenu svjetlost.

Kustosica: Leila Topić

Radno vrijeme Zbirke Richter u vrijeme trajanja izložbe: srijeda – subota od 11 do 18 sati.

KAKO DOĆI: Tramvaj broj 6 ili 11, smjer Črnomerec, tramvajska stanica kod Knjižnice i Galerije Vladimir Nazor, kratka šetnja uz Mandaličinu ulicu ili autobus129 iz Mandaličine do Vrhovca.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.