Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Fabian Knecht: predavanje i razgovor s umjetnikom

četvrtak, 3. 10. 2013. u 18 sati, prostor ispred čitaonice

Umjetnik na rezidencijalnom boravku / eksperimentalno istraživački projekt „Pilot013“

U sklopu rezidencijalnog programa MSU-a te eksperimentalno istraživačkog programa Pilot013, predstavlja se umjetnik mlađe generacije, Fabian Knecht (Magdeburg, 1980). Fabian Knecht umjetnost je studirao u Berlinu, pohađao je kalifornijski Institut za umjetnost, te Ale School of Fine Arts u Addis Abebi (Etiopija). Od 2009. polaznik je Instituta za prostorna istraživanja (Institut für Raumexperimente), što ga je osnovao svjetski poznati umjetnik Olafur Eliasson.

U svojem istraživačkom radu umjetnik se često referira na revolucionarni obrat što ga je u umjetnosti izveo Marcel Duchamp. No, suprotno Duchampu zahvaljujući kojemu su pronađeni predmeti u galerijskom ili muzejskom kontekstu odlukom umjetnika mogli zadobiti auru umjetničkog djela, Knecht svoje projekte realizira kao intervencije u javnom prostoru i oni se ne mogu odmah prepoznati kao umjetnički rad, premda će kod slučajnih prolaznika nedvojbeno izazvati određenu (re)akciju.

Umjetnik će rezultate učinka site specific intervencije osmišljene za prostor Muzeja suvremene umjetnosti, kao i svoje dosadašnje projekte, predstaviti predavanjem u kojemu će važnu ulogu imati i spontane snimke (najčešće mobitelom) ljudi koji su se u određenom trenutku zatekli na mjestu zbivanja.

Program je realiziran je u sklopu rezidencijalnog programa Muzeja suvremene umjetnosti i eksperimentalno istraživačkog programa Pilot013 u suradnji s udrugom Kontraakcija.

Kustosi: Radmila Iva Janković (rezidencijalni projekt) i Tihomir Milovac (Pilot013)

Suradnik: Vladimir Tatomir (Kontraakcija)

Koprodukcija: Kino Klub Zagreb, Restart

Suradnici u dokumentaciji: Tea Gabud, Luka Tomac, Zvonimir Ferina, Bojan Mrđenović, Matija Kralj, Marko Milovac, Ana Mihalić, Haris Berbić, Silvije Lončarić, Filip Zima.

Zahvaljujemo partnerima i suradnicima, te stručnim radnicima tvrtke Mirnovec Pirotehnika d.o.o. koji su omogućili besprijekornu i sigurnu realizaciju projekta ENTFACHUNG / RASPIRIVANJE Fabiana Knechta u Zagrebu.

Zahvaljujemo također umjetnici Ivani Franke i Institutu za prostorna istraživanja (Institut für Raumexperimente) u Berlinu.

Projekt je realiziran zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Predavanje i razgovor će biti na engleskom jeziku.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.